Magyarország

2010.03.01. 12:42

Jobbikos gyanúsított Budaházy ügyében

<p>Újabb gyanúsítottat hallgatott ki hétfőn a központi Nyomozó Ügyészség a Magyarok Nyilai néven elhíresült terrorszervezet ügyében.</p>

Az új gyanúsított a nyomozó ügyészek szerint 50 darab, 9 milliméteres lövedéket szerzett a csoport egyik tagjának kérésére. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint Rihó Krisztiánról van szó. A Független Hírügynökség úgy tudja, a férfi a Jobbik bicskei elnöke.

A Központi Nyomozó Ügyészség hétfői tájékoztatása szerint a terrorcselekmény és más bűncselekmény miatt Budaházy György és társai ellen tartó bűntető ügyben újabb gyanúsítottat hallgattak ki.

A nyomozó ügyészek szerint Rihó Krisztián megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a Budaházy György vezette bűnszervezet egyik tagjának 50 darab, 9 milliméteres lőszert szerzett. Aki erre kérte, már korábban gyanúsítottja lett az ügynek. A kérés 2009. március 30-án hangzott el, a lövedékeket április 7-én adta át a gyanúsított férfi. Ezeket a lőszereket a másnap, Százhalombattán megtartott házkutatáskor, amikor lecsaptak a robbanószerrel töltött focilabdákat elkészítő csoportra, megtalálták.

Mivel Rihó Krisztiánnak nem volt engedélye a lőszerek tartására, ezért lőszerrel visszaélés bűntettével gyanúsítják. A férfi panaszt tett a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt.
Bár a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye nem említi, úgy tudni, hogy a férfi a Jobbik bicskei szervezetének elnöke.

A gyanú szerint Budaházy György hozta létre és vezette a Magyarok Nyilai, illetve Hunnia Mozgalom néven ismertté vált terrorszervezetet. Erőszakos cselekményekkel politikai döntéshozókat próbáltak befolyásolni a gyanú szerint. Ők felelhetnek például Csintalan Sándor megveréséért, Hiller István és Kóka János házai elleni támadásokért, több országgyűlési képviselő háza elleni támadásért, melegbárok elleni Molotov koktélos támadásokért, de az ő számlájukra írható a 100 millió forintos kárt okozó szabadszállási buszrobbantás is.

Az ügynek jelenleg 17 gyanúsítottja van, közülük 11-en vannak előzetes letartóztatásban. A csoport vezetőjének tartott Budaházy Györgyöt - aki szintén előzetesben van - terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítják.

A Jobbiknál egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről, későbbre ígértek választ a Független Hírügynökségnek.
Forrás: Független Hírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!