Magyarország

2010.03.23. 10:08

Januárban is kevesebbet költöttünk - KSH

<p>Emelkedtek 0,6 százalékkal a kiskereskedelmi eladások januárban - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az elõzõ hónaphoz képest. A kiskereskedelmi forgalom volumene azonban 5,6 százalékkal maradt el az év elsõ hónapjában tavaly januárhoz képest</p>

Ezt közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  A kiskereskedelemben összesen 489 milliárd forint értékû árut forgalmaztak 2010 januárjában, ennek majdnem felét élelmiszer -, és élelmiszer jellegû üzletben, 17 százalékát pedig az üzemanyag-eladás tette ki.

Mintegy 3,7 százalékkal csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene januárban az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az eladások zömét lebonyolító üzletek - hiper- és szupermarketek, vegyesboltok - eladásai pedig 4 százalékkal maradtak el a tavaly januári adatoktól. A KSH adatai szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az elõzõ év azonos idõszakihoz képest januárban 7%-kal csökkent, tavaly decemberhez képest azonban 2 százalékkal növekedett. A legnagyobb mértékû visszaesés továbbra is az iparcikk jellegû vegyes (18,8%), valamint a bútor-, háztartásicikk-, építõanyag- (12,6%) üzletek eladásaiban volt. Az üzemanyagtöltõ állomások forgalma 9,4%-kal csökkent januárban az elõzõ év azonos idõszakához képest; és 7,3 százalékkal maradtak a tavaly decemberi adatoktól.

Az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,6 százalékkal mérséklõdött a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban, az eurózóna országaiban is csökkenést mértek: 1,3 százalékkal marad el ez az adat az elõzõ év, hasonló idõszakához képest az Eurostat gyorsbecslése szerint. Az éves adatok szerint növekedést négy országban tapasztaltak: Svédországban, Máltán, Ausztriában és Portugáliában, a többi országban csökkent a forgalom. A legnagyobb, 16 százalékos visszaesés Lettországban volt 2009 azonos idõszakához képest.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!