Magyarország

2010.03.11. 13:17

Újabb adóslista készül

<p>Törvényen alapuló pozitív adóslistát, illetve a nem fizetõket és rendszeresen törlesztõket tartalmazó teljes listát szeretne az adatvédelmi biztos.</p>

Jóri András szerint kérdéses, hogy mennyire önkéntes az ügyfelek hozzájárulása adataik kezeléséhez ott, ahol a gazdasági erõfölényben lévõ hitelezõ áll szemben a kölcsönfelvevõvel.

Kedden jelentette be egy olaszországi székhelyû cég, hogy hozzálát pozitív és negatív adósinformációk gyûjtéséhez, szolgáltatásához bankok számára, kizárólag az ügyfelek önkéntes hozzájárulása alapján.

Szerdai közleményében Jóri András bejelentette, hogy az Országgyûlés elé kívánja terelni a pozitív adóslistáról szóló vitát, de leszögezi, hogy továbbra is ellenzi mind a pozitív (a jó adósokat tartalmazó), mind a teljes, a nem fizetõket is magában foglaló adóslista létrehozását, úgy, hogy annak szabályozása a pénzügyi szervezetek önkényesen meghatározott szerzõdési feltételein alapul. Az ombudsman mindenekelõtt megkérdõjelezi az ügyfelek adatkezelési hozzájárulásának önkéntességét. Szerinte gazdasági kényszer áll fenn ugyanis a hitelfelvételi kérelem miatt.

A pénzügyi szektor évek óta szorgalmazza olyan regiszterek létrehozásának lehetõvé tételét, amelyekbõl a pénzügyi szolgáltatók meggyõzõdhetnek arról, hogy leendõ kliensük jó adós-e, aki kisebb kockázatot hordoz - nekik kedvezõbb feltételekkel kínálhatnának hitelt ugyanis. Az adatvédelmi biztosok eddig ellenálltak ennek, ezért nem állíthattak fel sem pozitív, sem teljes adóslistát, csak a 90 napon túli adósságot felhalmozó ügyfelek adatait tartalmazó úgynevezett BAR-listát. Kedden az olaszországi székhelyû CRIF-csoport bejelentette, hogy hozzálát ilyen adósinformációk összegyûjtéséhez és ezekbõl adatok szolgáltatásához.

Jóri András szerint nem jó irányú folyamat az, ha a társadalom széles rétegeit érintõ adatbázisok kialakításának gyakorlatát kizárólag üzleti szempontok határozzák meg, az ilyen vitákat a parlament elõtt kell lefolytatni ugyanis. Az adatvédelmi biztos úgy véli, hogy a lista létrehozásának hátterében egyéb szándékok is meghúzódnak, például marketingszempontok. Különféle termékek fejlesztésekor és értékesítésekor használhatnák fel, továbbá költségmegtakarítást és az ügyfélkezelési rendszer tökéletesítését is el lehetne érni az adóslisták elemzésével.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!