Magyarország

2010.03.17. 20:59

Aranyszőrű langurmajom született a fővárosi állatkertben

<p>Budapest - Aranyszőrű jávai langurmajom született a fővárosi állatkertben, a kicsit már a látogatók is megnézhetik a délkelet-ázsiai állatvilágot bemutató, Xántus Jánosról elnevezett állatházban - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az állatkert szóvivője szerdán. A kismajom annak a jávai langurpárnak a csemetéje, amely 2007-ben került a budapesti állatkertbe, és akiknek már két másik kölyke is született.</p>

A ritka fajtájú kismajom március 9-én született. Aranysárga szõrét apjától, a 7 éves Orange nevû hímtõl örökölte. A jávai langurok egyébként kétszínûek: feketék, illetve narancsvörös-aranysárga szõrzetet viselnek.

Ez a faj a cerkófmajmok családjába, azon belül az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozik. Fõleg Délkelet-Ázsiában, közelebbrõl néhány Indonéziához tartozó szigeten, elsõsorban Jáván, Balin és Lombokon élnek. Szinte kizárólag növényeket, leveleket, gyümölcsöket, rügyeket és hajtásokat esznek. A fiatalok 3-4 évesen válnak ivaréretté, és akár 21 évig is élhetnek. A világ állatkertjeiben összesen 223 él ebbõl a majomfajból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!