Magyarország

2010.02.03. 12:37

Szima Judit beteg, elmaradtak a bujtogatós tárgyalások

<p>A januárra kijelölt harmadik tárgyalási nap is elmaradt Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendõrség Szakszervezetének fõtitkára ellen bujtogatás miatt indított perben. Ebben közrejátszott, hogy Szima Judit hetek óta beteg, de az is, hogy a TMRSZ idõközben feljelentette a Fõvárosi Bíróság Katonai Tanácsának elnökét, és elfogultságot jelentett be a Fõvárosi Bíróság Katonai Tanácsa ellen.</p>

Szima Judit a Független Hírügynökségnek elmondta: megromlott az egészségi állapota az állandó atrocitások miatt. A január 20-ai és 27-ei tárgyalásokon ezért nem tudott megjelenni. Hozzátette: a katonai bíró arra akarta kötelezni, hogy betegen jelenjen meg az orvosszakértõ elõtt, ám végül otthonában keresték meg. A kirendelt orvos szóban arról tájékoztatta, hogy indokolt a távolmaradása, de errõl írásbeli határozat még nem született - tette hozzá a szakszervezeti vezetõ.

Szima Judit arról is beszélt, hogy nem csak a betegsége miatt áll az ügy: a szakszervezet nevében elfogultságot jelentettek be a katonai bíróság ellen, ezzel egy idõben pedig feljelentették Varga Bélát, a katonai tanács elnökét, mert a bujtogatásról szóló vádiratot jogosulatlanul adták ki a Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányság vezetõjének. Ráadásul a bujtogatásban indított eljárást a jogszabályok szerint az elfogultságra hivatkozva fel kellett volna függeszteni, de ez nem történt meg.

A TMRSZ internetes oldalán olvasható a Budapesti Katonai Ügyészség átirata a Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányság vezetõjének: Szima Judit megalapozottan gyanúsítható a bujtogatás elkövetésével, mert rendelkezésére még 2007 májusában felkerült a szakszervezet honlapjára három dokumentum, amely alkalmas arra, hogy a katonák között az elöljárók, illetve általában a szolgálati rend vagy a fegyelem iránt elégedetlenséget keltsenek. Szima Judit ellen még tavaly májusban emeltek vádat.

Szima Judit fõtitkár ellen indított másik eljárás a napokban zárult le: 2006 decemberében, a Pécsi Városi Bíróságon rágalmazás miatt indítottak eljárást, mert a szakszervezetnek dolgozó ügyvéd etikátlan magatartása miatt az Ügyvédi Kamarához fordult. Az ügyvéd az eljárás megindítása után értesítette a Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányságot, ahol méltatlansági eljárást is indítottak a fõtitkár ellen 2007 márciusában. Szima Judit fõtitkárt a rágalmazás vétsége alól a Pécsi Ítélõtábla felmentette, az ítélet jogerõs.

Ennek alapján a Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányság vezetõje megállapította, hogy a fõtitkár cselekménye nem alapozza meg a méltatlanságot, így szolgálati viszonyát nem lehet megszüntetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!