Magyarország

2010.02.12. 18:49

Személyiségzavaros a lövöldözést tervezõ egyetemista a kriminálpszichológus szerint

<p>Biztos, hogy személyiségzavara van a tömegmészárlást tervezõ budapesti egyetemistának - mondta az RTL Híradónak nyilatkozó kriminálpszichológus. Bilkei Pál szerint a férfi azért akart gyilkolni, mert tele volt kisebbségi érzésekkel és így akarta felhívni magára a figyelmet.</p>

A szakember véleménye az, hogy az ilyen veszélyes embereket ki lehetne szûrni, ha a sportlövészethez is kötelezõ lenne a pszichológiai alkalmassági vizsga.

A pszichológus szerint a pécsi egyetemi lövöldözés példa lehetett a budapesti diák szemében. Ezért iratkozott be õ is sportlövõnek, hogy így szerezzen fegyvert. Bilkei Pál szerint biztos, hogy a fiatal fiúnak személyiségzavara van. Az RTL Híradónak azt mondta: valószínûleg õ egy nagyon erõs kisebbrendûségi érzésben szenvedett, ahonnan ki akart törni.

Ez a kisebbségi érzés az, ami a pszichológus szerint közös a pécsi ámokfutóban és a budapesti egyetemistában. Ez ösztönözte õket arra, hogy kitûnjenek valamivel, hogy bekerüljenek a híradásokba. De míg a pécsi egyetemista hirtelen felindulásból lõtt, a budapesti fiú már jó ideje tervezte a mészárlást. Bilkei szerint a környezetének már korábban is tennie kellett volna valamit. A szakember szerint észre kellett volna venniük a problémát és elvinni orvoshoz.

A pszichológus azt mondja, ha kellene pszichológiai alkalmassági vizsga a sportlövéshez is, azzal ki lehetne szûrni a nagyon problémás embereket. Egy éve még a szaporodó vadászbalesetek miatt kezdeményezték ezt, de végül a törvényjavaslat nem került az országgyûlés napirendjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!