Magyarország

2010.02.24. 18:41

Regisztrációs jegy - átruházható, de nem mindegy, kinek

<p>A március elsejétől életbe lépő regisztrációs jegy nem névre szól, tehát az utazás megkezdéséig szabadon átruházható.</p>

Csak arra kell figyelni, hogy a jegyen feltüntetik, a díjmentesen utazók melyik csoportjába tartozik, akinek kiadták. Egy 6 év alatti gyerek jegyével tehát egy 65 éven felüli nem utazhat - derül ki a regisztrációs jegy bevezetéséről szóló, szerdán közzétett tájékoztatóból.


Az ingyenes regisztrációs jegyet azoknak a 6 évnél fiatalabbak és 65 évnél idősebbeknek kell váltaniuk, akik díjmentesen használják a helyközi Volán-járatokat vagy a vonatot. Az utasok július elsejéig kaptak türelmi időt, akkortól már 500 forint pótdíjat kell fizetniük, ha nem váltják meg a jegyet. A közlekedési minisztérium szerint a regisztrációs jegyre azért van szükség, mert ezzel nyomon lehet követni a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazásokat, és segíthet a menetrendek előkészítésében is.

Az átállásról szól, az érintett szolgáltatók által készített tájékoztatóból kiderül az is: regisztrációs jegyet bérlet formájában, vagy menettérti útra nem adnak ki, de az utasnak lehetősége van elővételben megváltani a visszaútra szóló jegyet is, az odaútra szóló jeggyel egyidőben. A regisztrációs jegyre általában a menetjegyekre vonatkozó szabályok vonatkoznak, vagyis azt az utazás végéig meg kell őrizni, ellenőrzéskor pedig át kell adni a díjtalan utazásra jogosító dokumentummal együtt.

A közlekedési tárca pénteken azt mondta, március elsejéig minden vállalat felkészül a regisztrációs jegy kiadására: a pénztárgépeket és a fedélzeti eszközöket folyamatosan programozzák át, ezenkívül pedig a pénztárosokat, sofőröket és a jegyvizsgálókat is felkészítik az új feladatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!