Magyarország

2010.02.07. 17:33

Országgyűlési választás 2010 | Dávid Ibolya: válaszúthoz érkezett az ország

<p>Az MDF elnöke szerint a magyar demokrácia válságban van, úrrá lett a félelem, amelynek motorja egy beteg politikai magatartás: aki nincs velem, az ellenem van.</p>

Pedig az ország azonban válaszúthoz érkezett, most dõl el ugyanis, hogy kelet vagy nyugat felé indul el. Az MDF ehhez hirdette meg a nyitás politikáját - mondta vasárnap Dávid Ibolya Bokros Lajos évértékelõ beszéde elõtt Budapesten. Az ellenzéki politikus szerint a pártja iránti érdeklõdés ma már vetekszik a többi parlamenti pártéval.

Dávid Ibolya szerint 2010-ben az emberek megszabadulhatnak a válság terhétõl, most dõl el, képes lesz-e felzárkózni, ezért is fontosak az idei parlamenti választások. Az elmúlt években a pártok nem a hatékony közpolitika, hanem a hatékony demagógia érdekében keltek harcra egymással, gladiátori küzdelemmé vált a parlament, lehetõleg amortizálási céllal - fogalmazott.

Ennek eredménye az, hogy az emberek bizalma megingott a demokratikus intézményekben, kiüresedett a demokrácia, a politika és a gazdaság közé pedig szürke korrupciós zóna ereszkedett le. Az ország addig nem szabadul meg a korrupciótól, amíg az Országgyûlés nem kezdi magán a megtisztulást a párt- és kampányfinanszírozási törvénnyel, fejétõl bûzlik ugyanis a hal - tette hozzá.

Az MDF elnöke egy hasonlattal úgy fogalmazott az ország kormányozhatóságáról: olyan kormányos kell, akinek elméleti, gyakorlati tudása, tapasztalata van a veszély elhárítására, és nem papírhajót vezet. Szerinte Bokros Lajos ilyen, mert hiteles programot tett le az asztalra, emellett harminc országban vett részt gazdaságpolitikai és körülbelül tízben államháztartási reformok kidolgozásában.

Dávid Ibolya pártját úgy jellemezte, hogy az a magyar, demokrata és független polgárok összefogása, akik nem kérnek magyarságuk megkérdõjelezésébõl és összefogásra törekszenek. Szerinte az MDF iránti érdeklõdés ma már vetekszik a többi parlamenti pártéval, és a korábban "botrányosan torzító" közvélemény-kutatók is beismerték tévedésüket a párt népszerûségével kapcsolatban.

A pártelnök mind a jobb-, mind a baloldali pártokat bírálta az elmúlt 8 év politikájáért. Szerinte a 2002-es 100 napos program után koncepciótlan baloldali kormányzás következett, eközben Orbán Viktor köpönyegébõl elõbújt és megizmosodott egy szélsõséges, antidemokratikus erõ, a Jobbik.

Dávid Ibolya arra kérte a képviselõ-jelölteket és aktivistákat, hogy az elsõ ezer kopogtatócédula összegyûjtéséért nagyon sokat és gyorsan dolgozzanak, a többit aztán hagyják meg másoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!