Magyarország

2010.02.24. 18:45

NNI: szakszerűen fogták el a rektort

<p>Törvényesen, szakszerűen és arányosan jártak el a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát elfogó rendőrök a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint.</p>

Korábban a befolyással üzérkedéssel gyanúsított férfi az ügyvédje útján azt közölte, hogy a kommandósok földhöz vágták. Az NNI- nél kivizsgálták az esetet és mindent rendben találtak. Szerintük a rektor passzív ellenállást tanúsított: a földre feküdt és maga alá húzta a kezeit, így próbálta megakadályozni a bilincselést. A rendőrök igazát az NNI szerint videofelvételek bizonyítják.


Az NNI szerdai tájékoztatása szerint "az egyik gyanúsított elfogásakor alkalmazott rendőri intézkedés ellen az eseményt követően panasszal nem élt, de később védője útján különböző sajtóorgánumokon keresztül panaszának adott hangot az elfogáskor tanúsított rendőri intézkedés ellen."

Az NNI szerint az elfogás körülményeit kivizsgálták és mindent rendben találtak. A gyanúsított passzív ellenállást tanúsított. A rendőri intézkedés megakadályozására a kezeit görcsösen maga alá húzta, így bilincselése közben homlokán hámsérülést szenvedett. Az elfogást fegyveres biztosítással hajtották végre. "Az alkalmazott módszer teljes mértékben megfelel az erőszakos magatartású, esetlegesen fegyverrel rendelkező személy elfogásakor alkalmazott taktikai eljárásoknak, aránytalanság sem a testi kényszer alkalmazásakor, sem pedig a bilincseléskor nem volt megállapítható" - közölte az NNI. Ezt az elfogás utáni orvosi szakvélemény, fogdai, rendőri jelentések és az elfogáskor készült videofelvételek is alátámasztják.

A Nemzeti Nyomozó Irodának nem tud arról, hogy a gyanúsított, vagy jogi képviselője hivatalos panaszbeadvánnyal élt volna a Nemzeti Nyomozó Irodánál, vagy más szervnél az elfogás körülményeivel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!