Magyarország

2010.02.19. 07:04

Mától ismét csak az autók adásvételnél kell eredetiség vizsgálatot csináltatni

<p>Péntektõl ismét csak akkor kell eredetiség vizsgálatra vinni az autókat, ha adásvétel történik.</p>

A kormány azért módosította a januártól életbe lépett rendeletet, mert sok esetben felesleges kiadásra kényszerítették ezzel azokat az autósokat, akik 2006-óta helyezték forgalomba autójukat. A januári rendelkezés a szakmai szervezetek szerint is elhamarkodott volt.

Ez év elejétõl a 2006 elõtt, újonnan vásárolt és forgalomba helyezett autóknál a mûszaki vizsga során el kellett végeztetni az eredetiségvizsgálatot is, ami aránytalanul nagy terhet jelentett a jármûvek tulajdonosainak.

A csütörtökön kihirdetett és pénteken életbe lépett legfrissebb rendelkezés szerint csak akkor kell majd eredetiség vizsgálatra vinni az autókat, ha adásvétel történik. Ezzel együtt egyablakossá tették a mûszaki vizsga és a zöldkártya elrendezését, illetve kétévente kell környezetvédelmi ellenõrzésre és mûszakira vinni azokat az autókat, amelyeknél korábban évente meg kellett újítani a zöldkártyát. Megszûntették azt a rendelkezést is, miszerint az 1998, azaz az eredetvizsgálat bevezetése elõtt vásárolt autók esetében a mûszaki és a környezetvédelmi vizsgálat mellé eredetiség ellenõrzést is kellene csináltatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!