Magyarország

2010.02.03. 10:57

Mérsékelten javul a vállalkozások várakozása

<p>A hazai vállalkozások üzleti várakozása az év elején mérsékelt javulást tükröz, ennek alapja azonban jórészt a külpiacok élénkülése - derül ki az Ecostat gazdaságkutató januári konjunktúra-indexébõl.</p>

Mind a nagyvállalatok, mind a kis- és közepes cégek körében a legtöbben azonban termelésük szinten maradását várják a következõ három hónapban.

Az Ecostat szerint a magyar gazdaság idén várhatóan stagnálni fog, a termelõ és szolgáltató ágazatok teljesítménye érdemben alig változik a rendkívül alacsony tavalyi bázishoz képest. Élénkülés az év vége felé lehetséges, akkor is csak mérsékelten, amikor a fontosabb külpiaci partnerek gazdasági növekedése már érzékelhetõ és tartós lesz. A termelés változását tehát továbbra is külsõ körülmények határozzák meg, de az Ecostat fontos tényezõnek tekinti a következõ kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit is. Idén a kiskereskedelmi forgalom valószínûleg szinten marad, a megtakarítási hajlandóság erõsödésével még valamelyest csökkenhet is az Ecostat szerint.

Az üzleti szektor várakozásait tükrözõ index trendvonala tavaly márciustól folyamatosan emelkedett, az év vége felé azonban lefelé fordult, januárban pedig ismét növekedésnek indult, de a korábbinál mérsékeltebben.

Nincs nagy különbség a top 100-ba tartozó nagyvállalatok és a kisebbek januári várakozásai között. A legnagyobbak 29, a kis- és közepes vállalkozások 25 százaléka várja termelésének növekedését a következõ három hónapban, 44, illetve 46 százalék szinten maradásra számít, 27, illetve 29 százalékuk romlást valószínûsít.
Az egyik legszorítóbb probléma, a munkanélküliség növekedése talán lassulhat: a legnagyobb vállalatok több, mint fele foglalkoztatási szintje rövid távú fennmaradásában érdekelt, 3 százalék jelentõs, 15 százalék kis mértékû létszámbõvítést tart elképzelhetõnek. A másik vállalati körben is hasonlóról számoltak be: a foglalkoztatás szintje 59 százaléknál elégséges, 13 százalék szerint bõvíthetõ. Az alkalmazottak körülbelül kétharmadáért felelõs kkv-szektor azonban egyelõre nem tud bekapcsolódni a foglalkoztatási gondok enyhítésébe az Ecostat szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!