Magyarország

2010.02.11. 14:44

Melyik gyerek számít veszélyeztetettnek?

<p>Nem egyértelmû a gyermekvédelmi jogszabályokban megfogalmazott "veszélyeztetettség" értelmezése és gyakorlati alkalmazása az állampolgári jogok országgyûlési biztosa szerint. Szabó Máté ezért a szociális miniszterhez fordult.</p>

Az ombudsman egy újságcikk alapján indított vizsgálatot: az írás arról számolt be, hogy évekig húzódott egy budapesti erdõs területen, komfort nélküli kalyibában élõ hajléktalan kisgyermekes család ügye. A gyámhatóság ugyanis többször is a veszélyben lévõ gyermek ideiglenes elhelyezése ellen döntött, mert készpénznek vették a családfõ kijelentését arról, hogy elköltöznek.

Szabó Máté szerint nem egyértelmû a gyermekvédelmi jogszabályokban megfogalmazott "veszélyeztetettség" kategória értelmezése és gyakorlati alkalmazása, ezért a döntéshozók eltérõen értelmezhetik. Így - akár többszöri jelzés ellenér is - idõközönként kikerülhet a gyermekvédelmi rendszer látószögébõl egy veszélyhelyzetben lévõ gyermek és családja.

Az ombudsman a szociális és munkaügyi miniszter közbenjárását kérte a jogszabályok egyértelmû módosítására. Szerinte a veszélyeztetettséget vagy annak kizárását nem a hivatalnok szubjektív ítélete, hanem pontosan nyomon követhetõ szabályok alapján kellene meghatározni, figyelembe véve az egyes ügyek egyedi szempontjait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!