Magyarország

2010.02.17. 11:06

Kötelezõ biztosítás: az ügyfélnek kell a csekk után menni

<p>Legkésõbb március 1-ig be kell fizetni a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás elsõ díjrészletét azoknak, akik biztosítót váltottak - figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.</p>

Hozzáteszik: a szerzõdés meglétét hatósági kérésre eddig is igazolni kellett. A szervezet szerint az alacsony díjak miatt a biztosítók csökkentik a szolgáltatás színvonalát és szigorúbban bírálják a károkat.

A közlemény szerint csaknem egymillióan váltottak biztosítót a legutóbbi kampány során. Emiatt tovább tart a szerzõdések feldolgozása, így sokan nem kapták még meg az elsõ esedékes díj befizetésére szolgáló csekket. A pénz befizetésére hatvan napos haladékot ad a törvény, ami lassan lejár. A szervezet szerint ha elmarad a számla, akkor az ügyfélnek kell utánajárnia az ügynek ott, ahol a biztosítást kötötte. A biztosítás meglétét egyébként év eleje óta igazolni kell. Ezt a kötvénnyel, vagy a szerzõdés megkötését igazoló dokumentummal lehet megtenni.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége úgy látja: az idei kampányban éles árverseny volt, ami minden eddiginél alacsonyabb díjakat eredményezett. Emiatt viszont csökkenhet a szolgáltatás színvonala is. Jelentõsebb tarifaemelést egyelõre nem kockáztatnak az alkuszok, jól jöhet nekik viszont az a szabálymódosítás, ami szerint az autó hengerûrtartalma helyett 2011-tõl a motor teljesítménye alapján kell majd a kötelezõ díjat megállapítani. Ezt a lépést egyébként az indokolja, hogy a motorok már egyre kisebb hengerûrtartalommal tudják ugyanazt a teljesítményt nyújtani, a nagyobb teljesítmény pedig rendszerint nagyobb veszéllyel, és így több kárral is jár - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!