Magyarország

2010.02.12. 14:20

Huszonkét ember megölésére készült egy budapesti egyetemista

<p>Azt tervezte, hogy egy bevásárlóközpontban vagy az egyetemén lövi le áldozatait.</p>

Huszonkét ember megölésére készült az a fiatal egyetemista, akit csütörtökön fogtak el a rendőrök. Azt tervezte, hogy egy bevásárlóközpontban vagy az egyetemén lövi le áldozatait. Az elmeszakértő szerint már csak napok kérdése volt, hogy a 22 éves fiatalember akcióba lépjen.


A fiatal férfi másfél éve készült a tömeggyilkosságra, amire internetes naplójában többször is utalt - mondta Bodnár Zsolt, budapesti rendőrfőkapitány-helyettes péntek délutáni sajtótájékoztatóján. Az RTL Klub Híradója úgy értesült, hogy a fiatalember az Eötvös Lóránt Tudományegyetem jogi karának hallgatója. A rendőrök csütörtökön kaptak fülest, hogy a gyanúsított saját internetes oldalán, illetve több, külföldi iskolai merényletekkel kapcsolatos fórumon utalt a tervezett tömeggyilkosságra. Az előzetes nyomozás során kiderült, hogy az egyetemistának 2009 szeptembere óta van engedélye egy 9 mm-es fegyverre.

A nyomozók internetes naplójában egy saját versre is bukkantak, melyben az egyetemista leírja a tervezett gyilkosságot és utal arra is, hogy tette után magával is végez. A rendőrség csütörtökön, Budapesten fogta el a fiatalembert, aki pénteken hajnalban részletes beismerő vallomást tett. Beszámolt a rendőröknek arról, hogy betegesen vonzódik az iskolai merényletekhez, ezért is kezdett el sportlövészetre járni, és ezért váltotta ki a fegyvertartási engedélyt is. Többször bement fegyverével az egyetemére, illetve bevásárlóközpontokba, de maga sem érti, miért nem követte el a gyilkosságokat. Vallomásában azt is elmondta, hogy azért akart 22 embert megölni, mert maga is ennyi idős, és minden élet egy szörnyű évét jelenti.

A házkutatás során a rendőrök lefoglalták 9 mm-es fegyverét, továbbá egy gázpisztolyt és számítógépét is, melyben több véres jelenetet ábrázoló képet is találtak eddigi külföldi iskolai merényletekről.

Az előzetes elmeszakértői vizsgálat kiderítette, a diák már olyan állapotban volt, hogy bármelyik nap elkövethette volna a tömeggyilkosságot. Bodnár Zsolt elmondta, hogy a fiatal férfi családjában már többször történt erőszak, ezért azt tanácsolták neki, hogy forduljon pszichiáterhez, ezt azonban nem tette meg.

A férfi ellen több ember ellen elkövetett emberölés előkészülete miatt indult eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!