Magyarország

2010.02.23. 14:42

Hazatért az elsõ gólya

<p>Megérkezett Tüskevárra az elsõ gólya. A madarat kedden délelõtt látták a falu felett körözni, azóta már evett is egy belvizes területen, délután pedig a fészke közelében üldögélt. Párja általában két-három nap múlva követi.</p>

Évek óta menetrend szerint õk az elsõ hazatérõ gólyapár.

Ezúttal is Tüskeváron érkezett haza az elsõ gólya. A madarat kedden délelõtt látta a falu felett körözni Vasuta Gábor amatõr madármegfigyelõ. A természetfotós a Független Hírügynökségnek elmondta: a gólya már evett is egy belvizes területen, délután pedig a fészek közelében üldögélt. A tapasztalatok szerint a madarat általában 2-3 nap múlva követi a párja.

A tüskevári gólyapár mindig februárban tér vissza, két-három héttel hamarabb, mint társaik. 2008-ban érkeztek haza a legkorábban, akkor 13-án látták õket elõször, tavaly pedig 22-én tértek vissza. A természetfotós szerint valahol Dél-Európában telelhetnek, ezért elõzik meg pár héttel a többi gólyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!