Magyarország

2010.02.10. 17:22

GKI: Az ingatlanpiac egyelőre nem kel fel a padlóról

<p>A tavaly nyári mélypont után az egy évvel ezelőtti értékre kapaszkodott vissza a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke, ami azonban még így is messze elmarad a válság előttitől.</p>

Országosan minden területen az árak és bérleti díjak további süllyedésére számítanak a piaci szereplők ebben az évben, és 2002 eleje óta soha ilyen kevesen nem terveztek lakásépítést, -vásárlást, illetve -felújítást, -bővítést. A legerősebb részpiacon, Budapesten a közeljövőben várhatóan nem kel fel a padlóról az ingatlanpiac a GKI szerint.


A budapesti GKI ingatlanpiaci index 2010 első hónapjában - a tavaly júliusi mélypont után visszakapaszkodott a 2009. októberi értékre, ami megegyezik az áprilisban regisztrálttal - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Ingatlan és Befektetés szakfolyóirat közös legfrissebb barométeréből. Ilyen mélyen utoljára 2002 júliusában volt a mutató - akkor jelentette be a Medgyessy-kormány a lakástámogatásban az első szűkítő intézkedést.

A lakáspiacon idén leginkább stagnálásra számítanak a szereplők, tehát a túlkínálat-túlkereslet a legtöbb területen nem fog változni. Mindez azután, hogy tavaly - Budapest kivételével, ahol nem változott a helyzet - elsősorban a panelek iránti kereslet jelentősen zuhant. A lakáspiacról általánosságban is elmondható, hogy a fővárosban stagnálás vagy kismértékű javulás volt megfigyelhető, vidéken azonban számottevően romlott a megítélés.

A helyzet kritikus voltát mutatja, hogy a lakások, irodák, üzlethelyiségek és raktárak esetében az új és használtaknál egyaránt legjobb esetben is itt-ott szinten maradó árakat és bérleti díjakat valószínűsítenek az érintettek ebben az évben. Az új építésűek körében idén már csak minimális csökkenést várnak, kivéve a fővárosi raktárakat, amelyeknél nagyobb süllyedést prognosztizálnak. A használtaknál azonban nagy, helyenként öt százalékot is meghaladó ár- és bérleti díj esést várnak. A használt lakások négyzetméterenkénti ára az ország szinte minden területén és a budapesti övezetekben is tovább eshet. A panelek itt is viszik a prímet, a fővárosban 4-8, vidéken 5 százalékkal lehetnek olcsóbbak tavalyhoz képest - noha már tavaly is vezették az értékvesztési rangsort.

A válság hatását szemlélteti a lakosság terve lakásépítésre és -vásárlásra, illetve -felújításra és -bővítésre. Az elmúlt években - legalábbis 2002 januárja óta - soha ilyen kevesen nem készültek ekkora beruházásra: építést-vásárlást az emberek 1 százaléka, felújítást-korszerűsítést még ennél is kevesebben fontolgatnak. Ez kevesebb, mint harmada-negyede a lakosság számában kifejezett mennyiségnek, amit az elmúlt években mért a GKI.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!