Magyarország

2010.02.28. 11:48

Fidesz: Ha az MSZP nyerne, ismét bevezetné a vizitdíjat

<p>Ha az MSZP nyerné a 2010-es országgyűlési választásokat, ismét bevezetné a vizitdíjat - állítja Pesti Imre. A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa Lendvai Ildikó keddi kijelentésre alapozza állítását, amely szerint az MSZP elnöke nem tartja hibás lépének a vizitdíj 2007-es bevezetését, vállalja azt.</p>

Az ellenzéki politikus vasárnapi tájékoztatóján emlékeztetett a vizitdíjat eltörlõ népszavazásra és egyúttal felszólította az MSZP-t, vegyék tudomásul a népakaratot és ne fenyegessék a betegeket.

Lendvai Ildikó az ATV keddi mûsorában a többi között azt mondta: "a 300 forintos vizitdíjat - most üssön agyon az összes kampányfelelõs, mert nem illik ilyet kampányban mondani -, én vállalom. Nem tartom hibás lépésnek, annál is inkább, mert a legszegényebbek, a gyerekek és a szegények fel voltak mentve alóla, és ha nézem az idei, vagy inkább a tavalyi év végi tanulságokat, éppenséggel az a 30-40 milliárd forint hiányzott..."

Pesti Imre elmondta: a vizitdíj bevezetésével a kormánynak több célja volt. Így csökkenteni akarták a felesleges orvos-beteg találkozásokat, és forrásokat akartak bevonni az egészségügybe. Ehhez képest nem a felesleges találkozások szûntek meg, hanem a szegényebb betegek 20-25 százaléka a vizitdíj miatt nem ment orvoshoz. Tehát a vizitdíj épp a szükséges orvoshoz fordulást gátolta.

Az ellenzéki politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy a vizitdíj megszüntetéséig ebbõl valójában csupán 23 milliárd forint folyt be az egészségügybe. Ehhez képest az MSZP ennek tízszeresét, 250 milliárd forintot vont ki az ágazatból. Emlékeztetett arra is, hogy a 2006-os választások elõtt a szocialisták azt ígérték, nem vezetik be a vizitdíjat, mégis megtették. Tehát ez is bizonyítja, hogy a legutóbbi országgyûlési választásokkor az MSZP hazudott - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!