Magyarország

2010.02.24. 13:33

Fidesz: a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten

<p>A lakásépítés évtizedes negatív rekordja a legrosszabb helyzetû térségben, a munkanélküliség rendkívül súlyos adatai és a kiskereskedelmi forgalom, illetve a fogyasztás csökkenése azt mutatja, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.</p>

A Fidesz elnöki stábjának vezetõje a Központi Statisztikai Hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adataira utalt. Közölte: ahhoz, hogy ezek a folyamatok megálljanak, illetve megforduljanak, politikai váltásra és új gazdaságpolitikára van szükség.

Az ország legnagyobb problémája gazdasági szempontból ma a munkanélküliség, ami 14 éves negatív rekordott döntött meg a közelmúltban. Ráadásul az ország legrosszabb helyzetben lévõ térségében, Északkelet-Magyarországon egy év alatt 22 százalékkal nõtt az állástalanok száma. A munkanélküliség folyamatosan nõ, a kormány láthatóan képtelen megállítani - mondta az ellenzéki politikus.

A munkanélküliség után a lakásépítések területén is évtizedes negatív rekord dõlt meg, 11 éve nem épült annyira kevés lakás Magyarországon, mint most. Egy év alatt a lakásépítés gyakorlatilag a felére esett vissza - közölte Szijjártó Péter. Hozzátette: a kiskereskedelmi forgalom 7 százalékos csökkenése azt jelzi, hogy a fogyasztás tovább esik, pedig ennek növekedése elengedhetetlen feltétele a gazdasági növekedés beindulásának. A politikus úgy fogalmazott, amíg a kiskereskedelmi forgalom kapcsán ilyen adatok látnak napvilágot, addig a gazdasági növekedés beindulása csak hiú remény.

Ezek a riasztó adatok a Fidesz elnöki stábjának vezetõje szerint azt jelzik, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten, a gazdasági válság kezelése helyett a válság mélyítése történik. Szijjártó Péter azt mondta: ahhoz, hogy ezek a folyamatok megálljanak, illetve megforduljanak, politikai váltásra és új gazdaságpolitikára van szükség. A Fidesz a munka, az otthon, a család, az egészség és a biztonság értékeire fogja alapozni kormányzását, amelyben nemzeti ügynek tekinti a gazdaság talpraállítását és a munkahelyek megvédését - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!