Magyarország

2010.02.04. 10:47

Elsõként az országban: napelemes-szélkerekes köztéri lámpa

<p>Magyarországon elsõként, a Pest megyei Érd városának egyik utcájában helyeztek üzembe kísérleti jelleggel egy olyan közvilágítási lámpát, amely kizárólag napelemmel és szélkerékkel mûködik - tudta meg a Független Hírügynökség Arató Zsolttól, a város sajtófõnökétõl.</p>

A lámpa energiát és pénzt spórol meg a városnak, ráadásul a megoldás az "önfenntartó" üzemnek köszönhetõen környezetbarát is. Ha az új lámpa beváltja a hozzá fûzött reményeket, akkor az önkormányzat a késõbbiekben ilyeneket szereltet majd fel a város több pontján - tette hozzá.

Az utcai közvilágítás villamoshálózathoz történõ csatlakoztatása a vizsgálatok szerint túlságosan drága lett volna, ezért a városvezetés alternatív megoldást keresett. Így találtak rá a napelemmel és szélenergiával mûködõ köztéri lámpára. A Földmérõ utcában felállított világítótest kiépítése alig félmillió forintba került, így az önkormányzat majdnem két és félmillió forintot spórolt meg, ugyanis egy villamos hálózatra kötött átlagos kandeláber terveztetése, engedélyeztetése és kiépítése nagyjából három millió forintba került volna.

A napelemes közvilágítási lámpák lehetõvé teszik olyan területek megvilágítását, melyek nem csatlakoznak a villamos hálózathoz. A konstrukció lényege, hogy a napelemmel és szélkerékkel elõállított villamos energiát akkumulátorban tárolják, sötétedéskor pedig az energiatakarékos, 30 wattos LED-es közvilágítási lámpa bekapcsol és az akkumulátornak köszönhetõen, 12 órán át világít még a borongós decemberi napokon is. A LED-lámpa ráadásul 100 ezer órás élettartammal rendelkezik, ami többszöröse a hagyományos nátriumlámpáénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!