Magyarország

2010.02.04. 12:37

Az MSZP meghosszabbítaná a külföldiek magyarországi földvásárlási moratóriumát

<p>Az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy a kormány kezdeményezze az Európai Uniónál a külföldiek magyarországi földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását 2014-ig.</p>

Ezt Mesterházy Attila jelentette be csütörtökön újságírók elõtt, Budapesten.
A moratórium eredetileg 2011. május 1-én járna le. Mesterházy Attila szerint azonban a magyar földbirtok-rendszer és a földárak sem zárkóztak még fel az uniós átlaghoz. A szocialista listavezetõ szerint túlságosan hátrányos helyzetbe kerülnének a magyar gazdák, ha nem hosszabbítanák meg a moratóriumot.

Kérdésre válaszolva Mesterházy elmondta: Bajnai Gordon támogatja az MSZP kezdeményezését és utasítani fogja Gráf József agrárminisztert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az Európai Bizottságnál. Az MSZP egyébként jó esélyt lát a moratórium meghosszabbítására, hiszen jelenleg is hat uniós tagállam él ezzel az eszközzel. Mesterházy hozzátette: szerinte ebben a kérdésben pártoktól független politikai egyetértésre van szükség Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!