Magyarország

2010.02.02. 11:52

Az idõsekre és a válság által sújtottakra koncentrál idén az ombudsman

<p>Az idõsek biztonsága, a válság sújtotta rétegek problémái és a családpótló intézmények - ezek lesznek az állampolgári jogok országgyûlési biztosának idei kiemelt témái.</p>

Szabó Máté szerint hivatalához egyébként egyre több panasz érkezik az emberektõl, idén az elsõ hónapban eddig már több mint 800 bejelentést kaptak.

Az idõsek szociális, egészségügyi és közrendvédelmi biztonsága lesz az általános ombudsman egyik kiemelt témája idén - jelentette be Szabó Máté. A kérdéskört a beérkezett panaszok alapján fogják vizsgálni, illetve felveszik a kapcsolatot társadalmi és civil szervezetekkel, illetve állami szervekkel is, mint például az Idõsügyi Tanáccsal.
Szintén kiemelt projekt lesz a válság által sújtott rétegek problémái, az ombudsmanhoz ugyanis ezzel kapcsolatban sok bejelentés érkezik. Szabó Máté azt mondta, hogy ezen belül vizsgálni fogják például a hitelezéseket vagy épp az adózás egy-egy pontját.

A gyerekek alapjogaival évek óta kiemelten foglalkozik az országgyûlési biztos, idén az úgynevezett családot pótló intézményeket fogják vizsgálni. Ide tartozik Szabó Máté szerint a kihelyezett inkubátorok kérdése is, amelybe a gyerekükrõl valamilyen okból lemondó szülõk tehetik a kicsit.

Az ombudsman beszélt arról is, hogy folyamatosan, egyre több panasz érkezik irodájához. Míg 2008-ban 5700 bejelentésük volt, tavaly már 6700, idén pedig az elsõ hónapban meghaladta a 800-at a panaszok száma. Ennek kezeléséhez valamivel nagyobb apparátusra lenne szükség, ezért Szabó Máté már kezdeményezte, hogy új munkatársakat vehessen fel. Ezt viszont megnehezíti az ombudsmanokat érintõ idei 100 milliós elvonás - mondta.

Az elmúlt év munkájával kapcsolatban Szabó Máté kiemelte, hogy vizsgálták a közszolgáltatási sztrájkokat és a törvény átfogó módosítását javasolták. Ahogy megfogalmazta, polgárbarát szempontokat építenének a szabályozásba, ilyen például, hogy az emberek idõben tudjanak a munkabeszüntetésrõl, legyen szabályozott elégséges szolgáltatás és legyen kártérítés is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!