Magyarország

2010.01.25. 18:08

Nem hibázott a sakkmester ellátó orvos, mégsem dolgozik tovább a kórházban

<p>Szakmailag nem hibázott és etikai hibát sem vétett az az orvos, aki a sürgősségi osztályról hazaküldte a később feltehetően H1N1 fertőzés miatt meghalt nagykanizsai sakkmestert.</p>

Ezt sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn a kórház vezetése, miután lezárult az ügy kapcsán indult belső vizsgálat.


A belső vizsgálat szerint Bagonyai Attila először december 15-én, 23 óra 02 perckor jelentkezett a sürgősségi osztályon. Magas lázzal, fejfájással vitte be a mentő. Az ügyeletes orvos megvizsgálta, EKG-t, mellkas röntgent, laboratóriumi vizsgálatokat kért. Közben infúziót, injekciót adott a betegnek. Mivel a mellkas röntgen tüdőgyulladást, illetve más elváltozást nem mutatott ki, a beteget 0 óra 45 perckor rendezett állapotban, gyógyszeres kezelési javaslattal, recepttel ellátva bocsátotta el.

A sakkmester december 16-án este újra a sürgősségire került, ismét a mentők szállították oda, mert az állapota semmit sem javult. Akkor már más volt az ügyeletes orvos, aki fizikális vizsgálattal nem talált eltérést az előző napihoz képest, úgyhogy intravénás lázcsillapítás és több, mint egy órás megfigyelés után elbocsátotta a beteget - áll a vizsgálóbizottság jelentésében.

A sakkmestert végül december 18-án vették fel a kórházba, amikor már harmadszor vitte be a mentő a sürgősségi osztályra. Néhány napig a belgyógyászaton kezelték, majd átkerült az intenzívre. 18 napig volt lélegeztetőgépen, majd meghalt.

Bagonyai Attila járóbeteg szakellátási lapja a szuperhir.hu (Nagykanizsa Város Független Hírportálja) birtokába jutott. E szerint a sakkmestert másodszor ellátó ügyeletes orvos a többi között a következő mondatokat írta az ambuláns lapra: "Kérjük a beteget, megfelelő lázcsillapítóját otthon vegye be, ne az ügyelettel, illetve részlegünkkel adassa be. Kérjük a háziorvos kollégát, a beteget tanítsa meg a helyes lázcsillapításra, s kérje meg, ezt még 10 embernek mondja el."

Bár a belső vizsgálatot végző bizottság szerint az orvos szakmailag nem mulasztott, és etikai hibát sem vétett, az idézett mondatok stílusa kifogásolható. Ezért döntöttek úgy, hogy a jövőben nem kívánják a kórházban foglalkoztatni az orvost, illetve ő is jelezte, hogy ezentúl nem kíván a sürgősségi osztályon ügyeletet vállalni.

"A kollégának nem ez a főállása, ő háziorvos egy környékbeli faluban. Csak bedolgozott hozzánk, úgyhogy a pénzkereseti lehetőségét nem vettük el ezáltal. Ez egyébként közös megegyezés volt" - mondta a Független Hírügynökségnek Székely István főorvos, a vizsgálóbizottság elnöke, a Kanizsai Dorottya Kórház minőségbiztosítási igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!