Magyarország

2008.12.05. 14:20

OÉT: a munkaadók 0-3 százalékos bérajánlást tettek

<p>Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldala azt javasolja, hogy a szakmunkások garantált havi bérminimuma jövőre 86 500 forint maradjon, de terjesszék ki a pályakezdő szakmunkásokra is, ne csak a legalább kétéves gyakorlattal rendelkezők kapják - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, a munkáltatói oldal képviselője.</p>

A munkáltatók emellett egy 0-tól 3 százalékig terjedő sávban tettek javaslatot országos bérajánlásra, és ezzel elmozdultak a korábbi tárgyalásokon mereven képviselt nulla százalékos álláspontjukról.

Pataky Péter, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője közölte: korábban tett 76.500 forintos minimálbér javaslatukat 75.500 forintra mérséklik, a munkaadók nulla béremelési javaslatát elutasítják.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a kormányoldal képviselője kiemelte, hogy a kormány 3-6 százalékos béremelkedési sávot javasol, amely azonos a jövő évi tervezett infláció mértékével.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára azt kérte a kormány képviselőjétől, hogy a következő OÉT-ülésre készítsenek megállapodás tervezetet két változatban: az egyik 0-3 százalékos, míg a másik 3-6 százalékos bérajánlást tartalmazzon. Az OÉT következő plenáris ülését jövő hét pénteken tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!