Magyarország

2008.11.15. 11:53

Donald Sutherland-et kérik fel egy amerikai magyar rendező filmjébe

<p>Donald Sutherland-del és Carrie-Ann Moss-szal tárgyalnak a "A halálba táncoltatott leány" című koprodukciós film szerepeiről az alkotás producerei.</p>

A filmet a Los Angelesben élő, magyar származású filmrendező, Hules Endre rendezi. A film a berlini fal leomlása után, egy népitánc-csoportban játszódik. A filmbeli balladát november 8-án bemutatta a Budapest/Honvéd Táncegyüttes, amely majd a filmben is szerepel.

"A halálba táncoltatott leány" (The Maiden Danced to Death) című film a berlini fal leomlása után játszódik, amikor a kelet-európai értelmiségnek (azok, akik maradtak, és azok, akik "elmentek") szembe kellett nézniük saját múltjukkal és döntéseikkel. Egy népitánc-csoport színpadra állítja a halálba táncoltatott leány balladáját. Zsuráffszki koreográfiája és Kiss Ferenc zenéje a filmbeli táncdráma alapját képezik majd. Garami Gábor (Cinema-film Kft.), Michael Dobbin (Quiet Revolution) és Igor Pedicek (Casablanca Films) lesznek a film producerei. "A halálba táncoltatott leány" forgatókönyvét a Magyar Kulturális Alapítvány támogatta, és elnyerte az Európai Unió MediaPlus fejlesztési támogatását is. Az Oscar-díjas operatőrrel, Vilmos Zsigmonddal már megegyeztek a közös munkában, 1sssssa producerek tárgyalásban állnak Donald Sutherland-el és Carrie-Ann Moss-al kulcsszerepek eljátszására. A drámai, izgalmas történet, az örök érvényű témák, a zene és t! ánc határokat átívelő jelentése, valamint a világszínvonalú alkotók máris komoly érdeklődést keltettek, a film világforgalmazási esélyei kiválóak.

A "Ballada - A halálba táncoltatott leány," címmel a Budapest/Honvéd Táncegyüttes november 8-án már bemutatatta a történet színpadi változatát a Budapesti Nemzeti Táncszínházban. A közönség nagy lelkesedéssel fogadta a darabot, melyből a Duna TV és a Kultúrház televíziós műsor részleteket mutatott be, és meginterjúvolta rendező-koreográfus Zsuráffszki Zoltánt, valamint Hules Endrét, akinek megbízásából és ötlete alapján készült az előadás. A táncdráma az első lépés Hules Endre hasonló című filmjének elkészítéséhez, amelyet magyar-kanadai-szlovén koprodukcióban kezdenek forgatni a következő évben.

A Los Angelesben élő, magyar származású író-rendező, Hules Endre nagy tapasztalattal rendelkezik mind Európában, mind Hollywoodban. A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem rendező szakán és az American Film Institute producer szakán végzett. Egyebek mellett a pécsi és szegedi Nemzeti Színháznál, a Párizsi Biennálén és a Shakespeare Világkongresszuson rendezett, több mint száz hollywoodi produkcióban jelent meg színészként. Legutóbbi forgatókönyve, a "Príma Primavera" ugyancsak elnyerte a MEDIAPlus támogatását, és magyar-angol-holland-bolgár koprodukcióban az utóprodukció végső fázisában van. Az általa írt és rendezett "Lyukas Zászló" (Torn From the Flag) tucatnyi fesztiválon vett részt, egy Aranysas, egy Arany Filmtekercs és két közönségdíj nyertese, és jelenleg versenyben van 2009-es Oscar díjért. Hules jövőbeli tervei között szerepel "A legvidámabb barakk" című film megrendezése. Az 1956-os forradalmat követő Kádár-korszakban játszódó tör! ténetet Ducsay Sándor írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!