Magyarország

2008.10.26. 16:53

Csak ijedtséggel jártak volna a Nyugati téren talált bombák?

<p>Ijedtséget okozó dörrenéseken és füstölésen kívül nem történt volna más, ha működésbe lépnek a Nyugati téren csütörtök este megállított autóban talált szerkezetek - legalább is ezt állítja azok készítője.</p>

Emiatt az előzetes letartóztatásban lévő férfi ügyvédje szakértő kirendelését kéri az ügyben, hogy a tűzszerészen kívül más is megvizsgálja a lefoglalt bombákat.

Novozánszky Ilona, a férfi ügyvédje a Független Hírügynökségnek vasárnap azt mondta: védence váltig állítja, hogy a rendőrség által korábban csőbombaként nevezett szerkezetek csak nagy hangot és füstöt bocsátottak volna ki, ha esetleg működésbe hozzák azokat. Ezért kéri szakértő kirendelését az ügyben, hogy kiderüljön: pontosan mi történt volna, ha működésbe lépnek a szerkezetek. Valószínűleg az ügyet vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda is kirendel majd szakértőt, ám az ügyvéd az általuk megjelölt szakemberrel is szeretné azokat megvizsgáltatni a bombákat.
Novozánszky Ilona hozzátette: védence egy szóval sem mondta, hogy akár az Astoriánál vagy a Nyugati téri bevásárlóközpontnál is robbantott volna. "Még azt sem tudta, hogy hol akarná egyáltalán használni, ha használhatná" - fogalmazott az ügyvéd. Véleménye szerint egyébként a napközbeni tüntetések közben, ha esetleg menekülnie kellett volna, akkor használhatta volna a hangeffektusokkal és füsttel járó szerkezetet. A bombák készítésével kapcsolatos információkat egyébként az internetről szedte össze védence.

A kocsiban megtalált eszközök nem mostanában, hanem másfél-két évvel ezelőtt készültek. Azóta már rozsdásodtak - mondta Novozánszky Ilona. Az ügyvéd beszélt még arról: nem érti, ha a rendőrök elvileg tudták, hogy veszélyes szerkezet van a férfinél, miért hagyták a városban jönni-menni egészen az esti órákig.
Közben a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese a Független Hírügynökség kérdésére szintén vasárnap azt mondta: a hivatal a törvényi felhatalmazásának megfelelően figyelemmel kísérte azokat, akik a nemzeti ünnepet és általában a közrendet szélsőséges akcióval, egyfajta erődemonstrációval akarták megzavarni. Az együttműködés a rendőri szervekkel mintaszerű volt, ezért a budapesti és az országos rendőri vezetők köszönetüket fejezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnak.
A rendőrök október 23-án este, a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján vizsgáltak át egy autót a fővárosi Nyugati téren. Utána azt közölték, hogy távirányítású robbanószerkezeteket találtak a járműben. Az autó tulajdonosát, egy 33 éves budapesti férfit őrizetbe vették, hétvégén pedig a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őt. Robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés miatt indítottak ellene eljárást, de vizsgálják, hogy megvalósult-e a terrorfenyegetés előkészülete. Úgy tudni, a férfi cselgáncsozóként részt vett a 2000-es sydneyi olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!