Magyarország

2008.10.01. 15:20

Aláírták az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást

<p>Magyarország és az Egyesült Államok szerdán aláírta a bűnmegelőzési együttműködési megállapodást, amely a vízummentesség bevezetéséhez szükséges utolsó egyezmény.</p>

 A budapesti amerikai nagykövet szerint még George Bush elnök hivatali idejének lejárta előtt, azaz 2009. január 25-e előtt kiterjeszthetik a vízummentességet a magyar állampolgárokra.

A dokumentumot Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete írta alá a Külügyminisztériumban.

Korábban elterjedt, hogy Washington olyan adatokat is követelt volna, mint a szakszervezeti tagság, vagy a szexuális orientáció.

Most az aláírók hangsúlyozták, hogy Magyarország csak bűnügyi nyilvántartásokban is szereplő adatokat ad át az Egyesült Államoknak. Az Egyesült Államok kormánya garanciát adott, hogy a bűnmegelőzési együttműködésben tiszteletben tartják a személyi adatok védelmét szabályozó szigorú magyar és európai uniós előírásokat.

"Nincs a megállapodásban semmi, ami magyar állampolgárok adatait a legkisebb mértékben is kockáztatná" - szögezte le Draskovics.

A magyar állampolgárok vízummentes beutazásának már csak egy feltétele van: az, hogy 10 százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya a szeptember 30-val befejeződött amerikai pénzügyi évben. Az ilyen adatokat októberben szokták nyilvánosságra hozni. Az amerikai nagykövet asszony az aláírás után nyilatkozva az utóbbi évek statisztikái alapján biztosra vette, hogy az elutasítási arány most már 10 százalék alatt lesz.

A budapesti amerikai nagykövet azzal indokolta a bűnmegelőzési együttműködési megállapodást, hogy a bűnözés ma már egyre inkább nemzetközi, ezért a bűnüldözésnek is nemzetközivé kell válnia. April Foley szerint az adatcsere mindkét ország biztonságát erősíti.

George Bush elnök még hivatali idejének január 20-i lejárta előtt meghozza a döntést a vízummentesség Magyarországra való kiterjesztéséről. Ehhez nincs szükség szavazásra az amerikai parlamentben, tette hozzá a nagykövet.

Göncz Kinga külügyminiszter a közelmúltban azt mondta, hogy Magyarország január 12-én kapja meg a vízummentességet Szlovákiával, Csehországgal, a Balti-országokkal, Görögországgal, Máltával és Ciprussal együtt.

Draskovics Tibor bejelentette, hogy a bűnmegelőzési együttműködési megállapodást néhány napon belül az Országgyűlés elé terjesztik jóváhagyásra, és akkor rögtön felteszik a parlament honlapjára a teljes szövegét magyarul és angolul is.

A vízummentes kiutazáshoz a gyakorlatban még arra is szükség van, hogy a légitársaságok üzembe helyezzék az amerikai elektronikus utazásengedélyezési rendszert (ESTA). Az amerikai nagykövet kiemelte, hogy a rendszert augusztusban sikeresen kipróbálták, és reményét fejezte ki, hogy januárra működőképessé válik. Kijelentette, hogy 3 hónap alatt ez megoldható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!