Magyarország

2008.09.30. 18:52

Életfogytig fegyház a soproni taxis gyilkosság felbujtójának

<p>Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték kedden a soproni taxis gyilkosság felbujtóját, testvére pedig, aki a tényleges emberölést elkövette, 16 évet kapott. Az ítélet nem jogerős. Az 57 éves taxist még 2006 februárjában lőtték fejbe, közvetlen közelről.</p>

Első fokon a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon tárgyalták az ügyet. A most 21 és 28 éves férfiak 2006 februárjában ölték meg az 57 éves taxist Sopron közelében. A testvérek fizetés helyett közvetlen közelről lőtték fejbe a sofőrt, az autóban található 16 ezer forintot pedig magukkal vitték. A taxis azonnal meghalt.

Az ítélet szerint a 28 éves férfira, a másodrendű vádlottra, életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztés vár, és csak 30 év után bocsátható feltételesen szabadlábra. 21 éves testvére 16 év fegyházbüntetést kapott, és 10 évre eltiltották a közügyektől.

A nyomozás során kiderült, hogy a két férfi több más súlyos bűncselekménnyel is gyanúsítható, ezért most nemcsak az emberölés, hanem lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, hűtlen kezelés, lopás, fegyveres rablás és személyi szabadság megsértése miatt is felelniük kellett.

A bíróság szerint a fiatalabb férfi könnyen befolyásolható, gyenge akaratú személy, akit gyakran a bátyja irányított. Kettejük közül ezért az idősebb férfi kapta a súlyosabb büntetést, bár a tényleges gyilkosságot nem ő követte el.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyvédek és a vádlottak enyhítésért fellebbeztek, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért - tájékoztatott Habony János, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!