Magyarország

2008.09.28. 15:12

Lehallgatási Ügy - Demeter Ervint kérdezi az MSZP

<p>Ismerte-e Orbán Viktor az UD Zrt. vezetőjét, mennyiszer jártak a cég vezetői a Fidesz székházában és kinek referáltak - egyebek mellett ezekre a kérdésekre szeretne választ az MSZP Demeter Ervintől, az Orbán-kormány volt titkosszolgálati miniszterétől.</p>

Török Zsolt szocialista képviselő azért a volt titokminisztert kérdezi, mert véleménye szerint az elmúlt hetekben önlebuktatásairól lett híres.
Önlebuktatásairól lett híres az elmúlt hetekben Demeter Ervin a "polgári polip ügy" kapcsán - jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő. Emlékeztetett, hogy a fideszes politikus már azelőtt kiállt a nyilvánosság elé, hogy Dávid Ibolya bemutatta volna a lehallgatási ügyet kirobbantó hangfelvételt, illetve a nemzetbiztonsági bizottság ülése előtt már beszélt az UD Zrt. vezetőjével való kapcsolatáról.

Török Zsolt ezért azt szeretné, ha Demeter Ervin több kérdésre is választ adna a "polgári polip, árnyék-titkosszolgálattal" kapcsolatban. Így például arra: hogyan fogalmazhat meg államtitkok megszerzésére kérést az UD vezetői felé, véleménye szerint milyen legális eszközzel lehet megtudni információkat a Nemzetbiztonsági Hivatal első emberének külföldi útjairól. Arra is kíváncsi, hogy mennyiszer jártak az UD emberei a Fidesz székházában, kik vettek részt az ottani megbeszéléseken, a cégvezetők kinek referáltak és miről. Török Zsolt azt a kérdést is feltette, hogy Orbán Viktor ismeri-e Horváth Józsefet, az UD vezetőjét, hiszen korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy felismerte egy étteremben. Az szintén érdekli a szocialista képviselőt, hogy Orbán Viktor is részt vett-e azokon a megbeszéléseken, amelyek a cég és a Fidesz politikusai között zajlottak.
Demeter Ervinnek szegezte azt a kérdést is, hogy meddig fogja "bojkottálni" a nemzetbiztonsági bizottság üléseit a távolmaradásával és segít-e abban, hogy Simicskó István, a bizottság KDNP-s elnöke ne falazzon tovább a botrány fideszes főszereplőinek és összehívja a testületet. Ebben az ügyben egyébként az ügyrendi bizottsághoz fordulnak a szocialisták.

Török Zsolt egri képviselőként helyi ügyekben is kérdezte a szintén Egerben tevékenykedő Demeter Ervint. Kíváncsi arra, hogy adott-e megbízást egri vagy heves megyei közgyűlés tagjainak megfigyelésére és az MSZP márciusban megtartott egri taggyűlésének lehallgatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!