Magyarország

2008.09.12. 10:59

Biztonsági incidens - Feltörték a Freemailt?

<p>A Nemzeti Nyomozó Iroda tegnap délután házkutatást tartott egy ismert biztonsági cég telephelyén és a cég több vezető munkatársának lakásán az akció összefüggésben lehet&#160;az internetszolgáltató elleni támadással.</p>

Kormányzati forrásból megerősítették a Népszabadság értesülését, miszerint Szilvásy György, a titkosszolgálatokért felelős miniszter egy folyamatban lévő bűnügy miatt péntekre soron kívüli ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinetet. A lépésre azt követően került sor, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda tegnap délután házkutatást tartott egy ismert biztonsági cég telephelyén és a cég több vezető munkatársának lakásán, ahol informatikai eszközöket, számítógépeket és adattárolókat foglalt le.

Az akció összefügg egy internetes szolgáltató ellen a közelmúltban végrehajtott elektronikus támadással, amelynek során felmerült az illetéktelen adatkezelés gyanúja: a gyanúsítottak milliónyi postafiók tartalmába nyerhettek illetéktelenül betekintést. Az így nyert adatok révén rekonstruálható a felhasználók üzleti és más kapcsolatrendszere.

Az Index hírportál és a Napi Online szerint valószínűleg a szóban forgó feltört levelezőrendszer az Origo Freemail volt. A Napi Online megjegyzi, hogy a freemail biztonsági réseiről korábban már küldtek figyelmeztetéseket az üzemeltetőknek, felhívva a figyelmet többek között arra is, hogy egy úgynevezett JavaScript-alapú worm vírussal jelentős károkat okozhatnak a felhasználók rendszereiben. A magyar Unix-felhasználók fórumán, a hup.hu-n már egy évvel ezelőtt említést tettek a levelezőrendszer úgynevezett cross-site scripting (XSS) sérülékenységéről, amely az egyik legelterjedtebb védelmi hiba a mai webes alkalmazások között. Az XSS támadásokat leggyakrabban a felhasználók személyes adatainak lopására használják fel; 2007-ben a regisztrált biztonsági sérülések közel 80 százalékát az ilyen típusú támadások adták.

Az [origo] bejelentette, hogy az általa üzemeltetett Freemail munkatársainak nincs tudomásuk sem a nyomozásról, sem a Freemail elleni komolyabb kárt okozó támadásról.
itcafe.hu

  • Koszovói hackertámadások szerb intézmények ellen
    A nemzeti ellentétek a világáhálóra is átköltöztek, ezúttal a szerb parlament honlapját támadták a hekkerek.

  • Online újságarchívumot tervez a Google
    A keresőóriás az összes eddig megjelent fontosabb újság minden egyes lapszámát szeretné digitalizálni és ezáltal elérhetővé tenni a felhasználók számára.

  • Szerdán is elmaradt a világvége
    Szerdán kezdődött az emberiség legnagyobb fizikai kísérlete. Még a tudósok is megosztottak azzal kapcsolatban, hogy a Nagy Hadronütköztető beindítása biztonságos-e.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!