Magyarország

2008.08.11. 10:54

Felhívás a MÁV ÁBE Biztosító Egyesület tagjainak

<p>Nyíregyháza - Mint az az elmúlt hetek híradásaiban hallható volt a PSZÁF 2008. augusztus 15-ei hatállyal visszavonja a MÁV ÁBE Biztosító Egyesület működési engedélyét, mellyel egy időben az Egyesület, mint jogi személy megszűnik.</p>

Az Egyesülettel szerződésben lévő ügyfelek részére a PSZÁF a II. negyedévet követő időszakra vonatkozó díj megfizetésére 2008. augusztus 15-ig adott haladékot, így amennyiben a díjfizetés ezen időpontig megtörténik az adott jármű biztosítottnak minősül.

2008. augusztus 16-tól azonban a MÁV ÁBE Biztosító által kiállított iratok nem alkalmasak kötelező felelősségbiztosítási fedezet fennállásának igazolására. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha a gépjármű üzemben tartója a biztosítási díjat esetleg az augusztus 15-e utáni időszakra is befizette.

A meglévő feltételek mellett, a MÁV ÁBE kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező járművek közúti közlekedésben való részvétele 2008. augusztus 15-ét követően jogellenes lesz.

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 96. § (1) bekezdés bc) pontja alapján a járművezető kötelessége, hogy a közúti ellenőrzés során a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének fennállását tanúsító – külön jogszabályban meghatározott – okiratot az ellenőrzésre jogosult hatóságnak át tudja adni.

A gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet alapján az alábbi iratok fogadhatók el a kötelező felelősségbiztosítás fedezet fennállásának igazolására:

- a biztosító által kiállított, az adott időszakra vonatkozó fedezetigazolás,

- a biztosítási kötvény, illetve ajánlat és az adott időszakra vonatkozó díjfizetést igazoló irat (pl. készpénz-átutalási megbízás feladóvevénye).

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét a Rendőrség ellenőrzi! A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hiánya miatt az intézkedő rendőr mint szankció figyelmeztetést alkalmazhat, helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési feljelentést tehet.

Az eset súlyára tekintettel megtett szabálysértési feljelentés során a járművezető, amennyiben egyben Ő a jármű üzemben tartója is az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 51. §-a alapján százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Amennyiben azonban a jármű vezetője és az üzemben tartója különböző személy, úgy az üzemben tartó a Korm. rendelet 51 §- alapján százezer forintig, míg a járművezető a Korm. rendelet 53. §-a alapján harmincezer forinti terjedő pénzbírsággal sújtható.

A BM rendelet 88. § (1) bekezdés f) pontja alapján, amennyiben a jármű üzemben tartója a közlekedési igazgatási hatóság felhívására, annak kézhezvételétől számított nyolc napon belül nem igazolja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének fennállását, úgy hivatalból elrendelik a gépjármű forgalomból történő kivonását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!