Magyarország

2008.07.31. 19:43

Lezuhant egy mentőhelikopter Pest megyében - egyelőre nem állítják le a hasonló helikoptereket

<p>Már megkezdődtek a vizsgálatok, hogy kiderüljön, miért zuhant le csütörtök délután egy mentőhelikopter a Pest megyei Kiskunlacháza közelében.</p>

Egyelőre még nem lehet pontosat tudni. További négy ilyen típusú helikopter van még szolgálatban, ezeket egyelőre nem állítják le. A délutáni szerencsétlenségben meghalt a gépen ülő ápoló, a pilóta pedig életveszélyesen megsérült.

Az első hírekkel ellentétben a fedélzeten lévő orvos is súlyosan megsérült. A szállított kisgyereknek és édesanyjának nem esett komolyabb baja.Egy 2004-ben gyártott modern, EC 135-ös típusú mentőhelikopter zuhant le délután Pest megyében.

A gép 2006. március 10-e után, az osztrák gyártóval kötött szerződést követően kezdte meg Magyarországon a szolgálatot - mondta a baleset után tartott budapesti sajtótájékoztatón az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója.

Túri Péter közölte: egyelőre még nem lehet tudni, mi okozta a szerencsétlenséget, de már folyik a vizsgálat, ami ezt fogja kideríteni. Feltehetően a baleset túlélőinek beszámolói is segítenek majd, hiszen el tudják mondani, mi történt azokban a percekben, mielőtt zuhanni kezdett volna a gép.

Az osztrák partner hamarosan pótolni fogja a most lezuhant helikoptert - mondta az ügyvezető. Már megkezdték a beszélgetéseket a többi gépen szolgálatot teljesítőkkel, akik azt mondták, nincs bennük rossz érzés és folytatják a munkát.

Egyelőre nincs olyan utasítás, hogy a másik négy, hasonló gyártmányú gépnek le kellene állnia. Ha ilyen mégis érkezik, akkor egy másik típus veszi át a munkát - közölte Túri Péter.

A Légimentő Kht. 2006. január 1-e óta látja el feladatát, éppen a héten lesz meg az ötezredik bevetés - tette hozzá. Összesen nyolc helikopterrel látják el a légimentést - ezek közül három más típusú - ebből hiányzik most egy gép.

Közben az Egészségügyi Minisztérium azt közölte, hogy a mentőhelikopter a legkorszerűbb típusúak közé tartozik, a pilóta pedig az egyik legtapasztaltabbak egyike. A gép túlesett a felszállás előtti kötelező műszaki ellenőrzésen.

A budaörsi mentőbázis helikoptere csütörtök délután kettő körül zuhant le Kiskunlacháza közelében.

Éppen egy égési sérült kisfiút szállított Paksról a fővárosba. A gépen öten utaztak: az ápoló életét vesztette, a pilóta életveszélyesen, a fedélzeten lévő orvos pedig súlyosan megsérült. A kisfiúnak és édesanyjának nem esett komolyabb baja.

Az elhunyt ápolót az Országos Mentőszolgálat és a Légimentő Kht. saját halottjának tekinti a szaktárca pedig felajánlotta segítségét a hozzátartozóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!