Magyarország

2007.12.20. 21:17

SCHENGEN - "Összenő, ami összetartozik"

<p>Összenő, ami összetartozik, mondta Orbán Viktor a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke csütörtökön Esztergomban a Kárpát-medencei magyarságra utalva a schengeni határnyitás kapcsán.</p>

A nagyobbik ellenzéki párt vezetője Csáky Pállal a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnökével együtt vett részt a schengeni csatlakozás alkalmából csütörtökön kezdődött kétnapos ünnepségsorozat első napján a városban és a szomszédos szlovákiai Párkányban tartott rendezvényeken.

Orbán hangsúlyozta, hogy élni kell a határnyitás kínálta lehetőségekkel. A magyarság szerinte egy fajta híd a latinság, a germánok és a szlávság között. E hídszerep azonban a Fidesz elnöke szerint nem vezethet ahhoz, hogy a nemzet elvesszen a népek tengerében.

Orbán Viktor megemlékezett a schengeni övezeten kívül maradó magyar kisebbségekről is, és bírálta a kormányzatot, amiért esetükben nem oldotta meg a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdéseket.

Csáky Pál szerint a magyar közösségek számára történelmi pillanat ez a nap, és élni kell a schengeni határrendszer kínálta előnyökkel. Úgy vélte, Európának ebben a részében is véget ért a megosztottság korszaka, és a magyarságnak egyre szorosabbra kell fűznie a regionális gazdasági és egyéb kapcsolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!