Magyarország

2007.12.19. 18:04

Januárban döntenek az alternatív tandíjról

<p>Januárban hoznak végleges döntést a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alternatív tandíj-javaslatáról.</p>

Az oktatási tárca a legjobb 15 százalék kivételével mindenki számára kötelezővé tenné a tandíjat, hallgatói érdekképviselet szerint csak a nem teljesített tanegységek után kellene fizetni.

A szaktárca szerint lassan közelednek az álláspontok - a hallgatók szerint azonban megegyezés nélkül zárult az ősz óta tartó tárgyalássorozat.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája még októberben vázolta az alternatív díjfizetésre vonatkozó elképzeléseit a szaktárcának, azóta ezt több fordulóban vitatták meg a felek. A diákszervezet szerint az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók csak a nem teljesített kreditek után fizetnének, a hallgatói normatíva 3-5 százalékát az alap-, illetve 4-6 százalékát a mesterképzésben. Az így befolyt pénz 30-60 százalékát ösztöndíjak kifizetésére kellene fordítani a HÖOK szerint.

Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára szerint abban egyetértés van, hogy valamilyen formában a hallgatóknak is részt kell vállalniuk a finanszírozásban.

Abban is megegyeznek az álláspontok, hogy a fizetési kötelezettség képzési ciklusonként differenciáltan történjen, illetve hogy a befolyt összeg egy részét tanulmányi ösztöndíjakra fordítsák az egyetemek és főiskolák. A szaktárca megállapodást kíván kötni, ezért január közepén az eddigi tárgyalásokat összegző szakmai anyag alapján a Felsőoktatási Kerekasztal dönt majd a kérdésről - mondta a szakállamtitkár.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke szerint az alternatív tandíj bevezetésének nincs törvényes akadálya, bár a törvénymódosítások miatt a megvalósítás jóval bonyolultabb lenne, mint hitték.

A HÖOK elképzelése ugyanakkor több mint egy tucat felsőoktatási intézményben már most is működik, ami körülbelül 280 ezer diákot érint. A rendszer még nem tökéletes, hisz van, ahol például 25 ezer forint a pótvizsgadíj, de van olyan iskola is, ahol ingyenes.

A jövőben ezeken az aránytalanságokon is változtatni kellene - mondta az elnök. Miskolczi Norbert szerint egyébként a többi európai országhoz képest kivételesen magas a magyar tandíj, a felsőoktatásra szánt források pedig távolról sem követik a GDP növekedését.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!