Magyarország

2007.11.07. 07:48

Véget ért a figyelmeztető sztájk

<p>Szerda reggel 8 órakor véget ért a vasutas szakszervezetek két órás figyelmeztető sztrájkja. A vasúttársaság az elővárosi közlekedés valamint a nemzetközi és az Intercity vonatok forgalmának biztosításával kezdi a menetrend helyre állítását.&#160; <DIA width="850" height="630" alt="Máv 2007.11.07."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/M_v_2007_11_07_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Máv 2007.11.07." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Szolidaritást vállaltak

Szolidaritási demonstrációt tartottak a szerda reggeli vasutassztrájk idején Balassagyarmaton, a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonal menti települések polgármesterei. A MÁV ezt a vonalat is megszüntetné, ha az önkormányzatok nem finaszírozzák működtetését.

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: mindössze egy hetet kaptak arra a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy nyilatkozzanak, átvennék a MÁV-tól ennek a vasúti vonalnak a működtetését.

8:58 - Ha nem tudnak megegyezni, akkor lesz újabb vasutas sztrájk. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, hogy november 19-én hatórás munkabeszüntetésre készülnek a szakszervezetek. Több mint 80százalékos volt a részvételi arány a szerda reggeli vasutassztrájkban, ez sikeresnek mondható - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Simon Dezső, a VSZ elnöke.

8:04 - Szerda reggel 8 órakor véget ért a vasutas szakszervezetek két órás figyelmeztető sztrájkja. A tervek szerint estére a legtöbb szakaszon normalizálódik a helyzet, ám a teljes menetrend csak csütörtök hajnalra állhat vissza. A vasúttársaságnak egyelőre nincs arról információja, hogy hányan vették fel a munkát és hányan sztrájkoltak.

7:31 - Mi a helyzet a vidéki városokban?

A nagyobb vidéki városokban is alig vannak utasok a pályaudvarokon. Az emberek többsége időben értesült a sztrájkról ezért megpróbált hamarabb, vagy valamilyen másik közlekedési eszközzel utazni reggel.

Szeged - Állnak a vonatok. Néhány utas várakozott Szegeden a Nagyállomáson reggel hat órakor, amikor elkezdődött a vasutasok figyelmeztető sztrájkja. A kétórás munkabeszüntetést egyelőre senki sem törte meg.

Győr - Reggel 6 órakor Győrben is megkezdődött a sztrájk. A GYSEV Zrt. nem csatlakozott az országos sztrájkhoz ezért a Sopron - Győr, a Sopron - Szombathely valamint a Szombathely - Szentgotthárd útvonalon általában menetrend szerint közlekednek a vonatok - közölte a Független Hírügynökséggel Stöckert Dávid a GYSEV kommunikációs munkatársa.

Pécs - Pécsett nem sztrájkoltak a menetjegypénztárosok. Két ablaknál várták az utasokat. "Mi nem is terveztük, hogy sztrájkolunk. De azt, hogy miért nem, azt nem mondjuk meg." - mondta az egyik pénztáros. "Mindenkinek egyénileg kell eldönteni, hogy csatlakozik-e a munkabeszüntetéshez, vagy sem." - ezt már a VDSZSZ területi ügyvivője mondta. (FH)

Debrecen - Itt is elkezdődött a sztrájk, pár ember lézengett a pályaudvaron.

Miskolc - Alig néhányan voltak reggel hat órakor, a sztrájk kezdetén a miskolci Tiszai pályaudvaron, úgy tűnik, az emberek többsége tudta, hogy szerdán munkabeszüntetést tartanak a vasutasok, ezért másképp oldották meg a közlekedést. Aki utazott, órákkal hamarabb érkezett az állomásra.

Békéscsaba - Békéscsabán és a közeli településeken 6 vonat áll a két órás demonstráció miatt. A pályaudvar szinte teljesen üres.

Nagykanizsa - Egy név nélkül nyilatkozó szakszervezeti vezető a Független Hírügynökség munkatársának azt mondta, hogy körülbelül a vasutasok 10 százaléka sztrájkol szerda reggel 6 és 8 óra között. Az állomáson a munkabeszüntetés összesen 10 személy, és 3 tehervonatot érint. A pályaudvaron alig vannak utasok.
Szinte teljesen kihaltak a nagyobb budapesti pályaudvarok, csupán néhány tucatnyi ember vár arra, hogy reggel 8 órakor véget érjen a vasutasok két órás figyelmeztető sztrájkja.

Demonstálók a fehérgyarmati vasútállomáson

A fehérgyarmati vasútállomáson reggel 6 órától demonstrálnak a város lakói, illetve a környező települések polgármesterei, intézményeinek vezetői. Ugyan a Fehérgyarmati vasútvonal nincs a megszüntetendő vasútvonalak listáján, a demonstrálók úgy vélik: mivel a gazdasági misniszttérium honlapojára felkerült, hogy más üzemeltetésre átadják, ez a megszűnést jelenti.
- A demonstárlók célja felhívni az itt élők figyelmét, hogy közösen eredményt lehet elérni - fogalmazott dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgmestere, országgyűlési képviselő. Bővebben...

7:20 - Budapesti körkép

A Keleti pályaudvaron néhány tucat ember várakozik. Reggel hat óra óta egyetlen vonat sem indult el a pályaudvarról. Az utasokat hangosbeszélőn folyamatosan tájékoztatják, valamint aktivisták szórólapokat osztogatnak, amin a sztrájk okairól lehet olvasni. A szórólapok mellé egy szem cukrot is adnak. Egy-két pénztár mindig üzemel, tehát jegyet lehet vásárolni.

Nyugati pályaudvaron körülbelül 20 ember tartózkodik. Vonat innen sem indult, a szerelvényeken van fűtés és világítás is. Senki sem várakozik türelmetlenül a peronon.

Déli pályaudvaron van némi mozgás. A menetrend szerint 6 órakor induló gyorsvonat vezetője és jegykezelői is felvették a munkát. A szerelvény fél 7 után el is indult, a jegykezelő azt mondta addig mennek, amíg zöld jelzésük van. Fél 7 után érkezett is egy vonat a pályaudvarra Martonvásárról. A Déliben a pénztárak nyitva vannak, a pénztárosok dolgoznak. A figyelmeztető sztrájk végén, 8 órakor indulási és fontossági sorrendben indítják el a vonatokat. Tehát először a nemzetközi vonatok, az IC-k majd a gyorsvonatok hagyhatják el az állomást.


A munkabeszüntetés alatt várhatóan nem járnak majd a személy-, a teher- és a nemzetközi vonatok sem, a vasúttársaság tájékoztatása szerint ez több mint 600 járatot jelent. A GYSEV vonatait azonban nem érinti a sztrájk. Az érdekvédők 38 mellékvonal tervezett megszüntetése ellen tiltakoznak.

A vasúttársaság központi irányítói készen állnak arra, hogy a vonatközlekedést operatív módon irányítsák.

Az eltérő álláspontok miatt a közlekedő vonatok mennyiségében nem született megállapodás, tekintettel arra, hogy a vasúttársaságok (MÁV Cargo, MÁV-START) azt kérték, hogy az általuk megrendelt vonatok közlekedjenek. A szakszervezetek ezt nem vállalták, ezért a kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt – november 7-én 6.00 és 8.00 óra között, illetve a munkabeszüntetést követő időszakban – késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani.

A sztrájk ideje alatt biztosított lesz az utas-biztonság, a vagyonvédelem, a fűtés és világítás, valamint a balesetelhárító, vagy katasztrófa elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedése. A nemzetközi vonatok a határállomáson várakoznak a sztrájk befejezésére. A vasúti közlekedés biztonsága érdekében vonatok a nyílt pályán nem vesztegelnek, az első állomásra beérkeznek, s ott várják meg a munkabeszüntetés befejezését.

A vasúttársaság a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a munkabeszüntetés miatt a jegykiadás is bizonytalan lesz. Emiatt az utasok a vonatokon pótdíj nélkül is megválthatják menetjegyeiket.

A sztrájk ideje alatt a MÁV hálózatán a tehervonatok közlekedése is bizonytalan lesz, szünetelhet a tolatási művelet (vonat-előkészítés), továbbá az iparvágányok kiszolgálása is.

A MÁV-START Személyszállító Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül téríti vissza, az alábbiak szerint:

  • Amennyiben az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, InterCity (IC) és InterPici (IP) pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a társaság.
  • A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát levonás nélkül visszaadja a MÁV-START.
  • Kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC és IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk lemondását követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető.
  • Az, aki a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díjának levonás nélküli visszatérítésére jogosult.
  • A más vasút által kiállított nemzetközi menetjegyek fel nem használását igazoltatni kell, amely alapján a menetjegyet kiadó vasúthoz lehet benyújtani a visszatérítési igényt.
  • Az IC és IP vonatok késése miatt az IC, illetve IP pótjegy árának visszatérítése a célállomáson a sztrájk lemondását követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető.

A GYSEV tájékoztatása szerint nem lesz figyelmeztető sztrájk a GYSEV Zrt. vonalain november 7-én, szerdán reggel 06.00-08.00 óra között. Az országos sztrájk miatt azonban módosul a vasúttársaság által közlekedtetett vonatok menetrendje.

A vasúttársaság minden igyekezetével azon lesz, hogy a munkabeszüntetés befejezése után minél előbb helyreálljon a menetrend. Az utasok a vonatok indulásáról és érkezéséről tájékozódjanak a vasútállomások információs szolgálatainál, illetve a MÁV-DIREKT vonalán a 06-40-49-49-49-es telefonszámon. Várhatóan a figyelmeztető sztrájk befejezése után, több órán keresztül számíthatnak késésekre a menetrendben meghirdetettekhez képest. A munkabeszüntetés miatt keletkezett kényelmetlenségekért a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. az utasok megértését és türelmét kéri - tájékoztatott a MÁV Zrt. sajtófőnöke, Kavalecz Imre.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!