Magyarország

2007.10.23. 17:05

Tömegoszlatás a fővárosban

<p>Budapest - Húszezer ember gyűlt össze a Fidesz rendezvényén az Astorinál, és 50-100 ember a Corvin-közi Bajtársi Társaság rendezvényén kedd délután. Kövesse az eseményeket portálunkon!<DIA alt="Tömegoszlatás Budapesten - október 22. 2007.10.23." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_megoszlat_s_Budapesten___okt_ber_22__2007/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank">Október 22.: <IMG height="10" alt="Tömegoszlatás Budapesten - október 22. 2007.10.23." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/BTK.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A Büntető törvénykönyv </B></A>[.pdf - 912KB]</p>

17:00: Orbán: a népszavazás egységet teremthet

Orbán Viktor szerint a népszavazás olyan egységet teremthet, amelyre Magyarországon 1956 óta nem volt példa. A Fidesz elnöke kedden, pártja október 23-i ünnepi rendezvényén a budapesti Astoriánál az erőszakmentesség fontosságára és a népszavazás sikerének elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy a népszavazás ügyében a józan, higgadt és tervszerű munka meghozza a sikerét. A politikus gratulált ahhoz, hogy a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtő munka során eddig, kérdésenként több mint 300 ezer aláírás gyűlt össze. Ezt példátlannak nevezte. Az erőszakmentesség kapcsán arra hivatkozott, hogy ennek ellenkezője csak a gonoszság erejét táplálná. A szervezők szerint a rendezvényen, a rossz idő ellenére, 250 ezren voltak jelen. Orbán Viktor beszédét követően a tömeg elindult az Andrássy úton a Terror Háza múzeum elé. A menetet a Fidesz elnöke és elnöksége vezeti.

Dávid Ibolya elítéli az utcai politizálást

Felháborító, hogy egyesek utcai megmozdulásokra és utcai politizálásra használják fel a nemzeti ünnepet - mondta Dávid Ibolya kedden délután Mosonmagyaróváron. Az MDF elnöke az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz helyszínén, a Gyász téren helyezte el koszorúját.

Dávid Ibolya szerint minden magyarnak kötelessége megtisztelni azzal 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit azzal, hogy méltóságteljesen ünnepel az évfordulón. A Magyar Demokrata Fórum elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, egy néhány ezer fős kisebbség megpróbálja ráerőszakolni akaratát az ünneplő nemzetre, ezt azonban az igazi demokratáknak nem szabad megengedniük. Dávid Ibolya hozzátette, október 23-án nincs helye az utcai politizálásnak és aki másként cselekszik, az nem méltó Nagy Imre és mártírtársainak örökségére. Az MDF elnöke Mosonmagyaróvár után Lébényben is megkoszorúzza az 56-os emlékhelyet.

16:30: Több rendezvény a Corvin köznél

A Corvin köznél körülbelül 50-100 ember gyűlt össze a Corvin-közi Bajtársi Társaság rendezvényén kedden kora délután. Néhány csoport árpádsávos zászlót lenget, rendbontás nem történt. A megemlékezést követően a tavalyi Kossuth téri tüntetőkből alakult Rendszerváltó Fórum is a Corvin köznél tartja vonulásos rendezvényét fél hattól. A menet az Astoria érintésével az Alkotmány utcában ér véget.

Délelőtt egyébként egy harmadik szervezet, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Szövetség is tartott a Corvin köznél megemlékezést.

15:00:Elkezdődött a Fidesz nagygyűlése

Körülbelül húszezer ember gyűlt össze a Fidesz rendezvényén az Astorinál kedd délután. A nagygyűlés a Himnusszal kezdődött, ezután beszédet mond Wittner Mária, fideszes képviselő, Tőkés László, Tarlós István, a Szociális Népszavazás 2008 kampányvezetője és Orbán Viktor pártelnök is.

A Fidesz rendezvényét kiemelten biztosítják: a Rákóczi útról nyíló kisutcákat kordonokkal zárták le, ezeket rendőrök, valamint biztonsági emberek őrzik. A rendezvény megkezdése előtt megkérték a nagygyűlésre érkezőket, hogy ha provokátorokat látnak, szóljanak valamelyik biztonsági embernek.

A szónoklatok elhangzása után átvonul a Terror Háza elé a Károly körúton, Deák Ferenc téren és a Bajcsy Zsilinszky úton keresztül.

Kóka: 1956. október 23. az igazság és az őszinteség napja volt

1956. október 23-át az igazság és az őszinteség napjának nevezte Kóka János, az SZDSZ elnöke, a párt 56-os ünnepi megemlékezésén Budapesten. Az SZDSZ elnöke a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál tartott megemlékezésen azt mondta, 56 emléke miatt sem lehet tűrni a szervezett hazugságot, és meg kell nyitni az ügynökaktákat. Kóka János a tavaly őszi események kapcsán beszélt arról is, hogy az SZDSZ-nek egyértelműen fel kellett volna lépnie a rendőri erőszak ellen is. Évek óta először, idén atrocitások nélkül fejeződött be az SZDSZ 56 -os megemlékezése a 301-es parcellánál.

Ha nincs 56 , nincs békés rendszerváltás, ha nincsenek a mártírok, ma nem lehetnénk szabadok - mondta Kóka János a 301-es parcellánál tartott megemlékezésen. A liberális politikus Havas Szófia, szocialista politikusra utalva elfogadhatatlannak nevezte, hogy van olyan országgyűlési képviselő, aki a nyilasokhoz hasonlítja a börtönből szabadult forradalmárokat. Kóka János, Wittner Mária, fideszes képviselőre utalva ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy van olyan, aki a mostanság nyilas szimbólumok alatt sorakozó szélsőségeseket az 56-osokhoz hasonlítja. A liberális politikus ennek kapcsán azt mondta, hogy akkor, amikor Göncz Árpád arról beszélt, hogy "ahány ember, annyi 56 van", nem felmentést adott, hanem a megegyezés szükségességére utalt. Kóka János szerint a mostani generációnak képesnek kell lennie a megegyezésre. Mint fogalmazott, nem egyformának kell lenni, csak együtt kell működni olyan közös célokért, amelyek már 1956-ban is léteztek, ilyenek a de! mokrácia, a függetlenség és a felemelkedés.

Kóka János, a 301-es parcellánál arról beszélt, hogy 1956. október 23-a, az igazság és az őszinteség napja volt. Mint mondta nem szabad hagyni, hogy a kommunizmus maradványai beépüljenek a demokráciába, éppen ezért szerinte nyilvánossá kell az ügynökaktákat és egy új titoktörvényt kell alkotni.

Az SZDSZ elnöke beszélt arról is, hogy az elmúlt években folyamatosan egyre több nemzeti jelképet, imádságot sajátít ki a szélsőjobb. A tavaly őszi utcai események kapcsán azt mondta, hogy "egyértelmű tiltakozással kellett volna élniük" a rendőri erőszak ellen is és nemcsak az illegális tüntetők és randalírozók ellen. A pártelnök szerint egy évvel ezelőtt nem sikerült elég határozottan elmondaniuk, hogy a főváros utcáin zajló illegális tüntetések és randalírozások ijesztőek és felháborítóak, de az erőszakot sem lehet válogatás nélkül alkalmazni.

Az SZDSZ által szervezett megemlékezés résztvevői egy-egy szál fehér virágot helyeztek el a Rákoskeresztúri köztemető sírjainál. Néhány tiltakozó jelen volt a megemlékezésen, de semmilyen atrocitás nem történt évek óta, idén először.

13:10: Szijjártó: a rendőrség tegyen meg mindent!

A Fidesz szóvivője felszólította a rendőrséget a hatóság tegyen meg mindent, hogy az ellenzéki párt kedd délutáni ünnepi rendezvényén résztvevők nyugodtan élhessenek gyülekezési jogukkal.

Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy az országos és budapesti rendőrfőkapitányok kedden reggeli sajtótájékoztatójukon jelezték: nem túl nagy, de szélsőséges és radikális csoportok az állami ünnepségek, valamint a Fidesz rendezvényének megzavarására készülnek.

A Fidesz szóvivője kijelentette: ha a rendőrségnek pontos információja van arról, hogy milyen, mekkora és kik által vezetett csoportok készülődnek, akkor tegyék a dolgukat, ne pedig "sajtótájékoztatókat tartsanak." Szijjártó szerint ha a rendőrség nem a veszély megelőzésére fordítja energiáit, hanem sajtótájékoztatók rendezésére, akkor tulajdonképpen a rendbontók oldalára áll.

Az ellenzéki párt operatív igazgatója egyébként kedden délelőtt telefonon beszélt Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal. A Fidesz nem kér külön erősítést, vagy segítséget a rendezvényének biztosításához - mondta Szíjjártó.

A Fidesz október 23-i ünnepi megemlékezése kedden délután három órakor kezdődik a tavalyihoz hasonlóan az Astoriánál.

12:50: Tarjányi: a tüntetőknek ezután sem lesz esélyük a rendőrséggel szemben

Egyáltalán nem volt esélyük a tüntetőknek hétfőn este a rendőrökkel szemben, az egyenruhások ugyanis teljesen tisztában voltak a demonstrálók forgatókönyvével, elképzelhető, hogy titkosszolgálati információknak is köszönhetően - véli a rendőrségi szakértő. Tarjányi Péter szerint a rendőrségi taktika része volt, hogy teljesen beengedték, szinte magukra húzták a tömeget a Nagymező utcában, ott ugyanis a szűk utcában könnyen szét tudták forgácsolni a demonstrálók erejét. A szakértő szerint a tüntetőknek kedden sem lesz esélyük.

A rendőrök vélhetően már napok, vagy akár hetek óta tisztában voltak azzal, hogy milyen forgatókönyv szerint mozogtak a tüntetők hétfőn este, amikor megpróbáltak eljutni az Operaházig - mondta a Független Hírügynökségnek Tarjányi Péter, rendőrségi szakértő. A volt kommandós szerint nem kizárt, hogy ez korábbi titkosszolgálati információknak is köszönhető. Persze a sikeres fellépéshez hozzájárult az is, hogy a levegőből a rendőrségi helikopter folyamatosan látta az emberek mozgását.

Ami október 23-ra várható

Lezárják fél Budapestet
Országszerte nem nyitnak ki az üzletek

Tarjányi Péter szerint a rendőrségi taktika része volt az is, hogy az erőszakos tömeget egészen a Nagymező utca végéig engedték a rendőrök - gyakorlatilag magukra húzták - majd ott a szabályok szerint kezdték meg a tömegoszlatást. A szűk utcában rövid idő alatt sikerült szétforgácsolni a tömeget, a kisebb csoportok a környező utcákba futottak és már nem tudtak újraszerveződni. Ez egyébként a tömegoszlatási taktika egyik alapja. A szakértő szerint egy ilyen kis helyen elve kisebb rendőri erő is gyorsabban és hatékonyan fel tud lépni, ráadásul szükség esetén nagyobb erők is várakoztak a hátuk mögött.

Tarjányi Péter kijelentette: a tüntetőknek egyáltalán nem volt esélyük a rendőrséggel szemben.

A szakértő beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak beszerzései csak részben járultak hozzá a profi fellépéshez. Az egyéni védőfelszereléseknek köszönhetően kevesebb volt ugyan a sérülés, de alapvetően minden az eddigi tapasztalatokon és a gyakorlatokon múlott.

Tarjányi Péter a keddre várható történésekről nem kívánt jóslásokba bocsátkozni. Véleménye szerint azonban a rendőröknek minden helyzetre van forgatókönyvük, így a tüntetőknek most sincs esélyük a rendőrséggel szemben.

9:00: Gyorsmérleg október 22-ről

Október 22 mérlege

Az eddigi vizsgálatok szerint biztosan nem gumilövedék találta el hétfő éjszaka azt a tüntetőt, akit lábsérüléssel szállítottak kórházba - mondta a köztévé kedd reggeli műsorában az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója. Bővebben...
Szakszerű, törvényes és arányos volt a rendőrség fellépése hétfőn este, amikor feloszlatták a Nagymező utcában az egyenruhásokra támadó tömeget - jelentette ki Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitány a rendőrség kedd reggeli sajtótájékoztatóján. Bővebben...

A mintegy 1000-1500 fős tömeg petárdákkal, kövekkel, üvegekkel és Molotov-koktélokkal dobálta a rendőröket. A jogellenesen összegyűlt és jogellenes magatartást tanúsító tömeg a szétoszlásra irányuló rendőri felszólításnak nem tett eleget.

Percről Percre

Ott folytatódott ahol tavaly abbamaradt... Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel, ahol Nemzeti Ünnepünk süllyedt nemlátott mélységekbe... Bővebben...

A tömegoszlatásban a rendőri egység könnygázgránátot és vízágyút alkalmazott, gumilövedéket, illetve az annak kilövésére használatos fegyvert nem használt.

A rendzavaró csoportok a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződését több irányba elhagyták - Szabadság tér, Nyugati tér, Alkotmány utca -, megpróbáltak újraszerveződni, de ezt a rendőri erők megakadályozták.

A demonstrálók létszámának megfelelő rendőri erő állt rendelkezésre az Operánál és a Kossuth térnél és a belváros több pontján is. A Nagymező utcából a Bajcsy-Zsilinszky út irányába kiszorított tömeg a Nyugati tér felé vette az irányt és annak különböző pontján üvegekkel, kövekkel felszerelkezve gyülekezett. Hajnali kettő órára szükségtelenné vált a rendőri jelenlét, a közel 1000 fős tömeg feloszlott.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!