Magyarország

2007.10.17. 10:32

Tandíjellenes tüntetés Budapesten - több ezer diákot várnak

<p>Budapest - Az időjárás függvényében legalább 500, maximum 5 ezer résztvevőt vár a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a szerdai tandíjellenes tüntetésre Budapesten.</p>

A megmozdulásra több száz hallgató érkezik vidékről a fővárosba, egyebek mellett Dunaújvárosból, Szegedről, Kecskemétről, Debrecenből és Veszprémből - közölte MiskolciNorbert, a HÖOK elnöke.

A hallgatóiszervezet körülbelül két hete adta át az alternatív tandíjra vonatkozó javaslatait ManherzKárolynak, az oktatási tárca szakállamtitkárának. Elképzeléseik szerint az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók csak a nem teljesített kreditek után fizetnének, a hallgatói normatíva 3-5 százalékát az alap-, illetve 4-6 százalékát a mesterképzésben. Az így befolyt pénz 30-60 százalékát ösztöndíjak kifizetésére kellene fordítani, a HÖOK szerint.

A diákok érdekképviselete szerda délig vár választ a felvetéseire a szaktárcától. Az Oktatási ésKulturális Minisztérium (OKM) sajtóosztályán közölték: déli 12-kor nyilatkozatot tesznek közzé az alternatív tandíjjal kapcsolatban, a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtök délutáni ülésén pedig részletesen is megtárgyalják a tervezetet, a HÖOK elnöke illetve Hiller István oktatási miniszter részvételével.

A diákok este hét órától gyülekeznek a Margit híd budai hídfőjénél, ahonnan fáklyákkal vonulnak át az oktatási tárca Szalay utcai épülete elé a Margit-híd - Széchenyi rakpart - Markó utca - Honvéd utca - Szalay utca útvonalon. Itt a HÖOK elnöke és MaszlavérGábor, a HÖOK Budapesti Regionális Szövetségének elnöke mond beszédet. A szaktárca tájékoztatása szerint a minisztérium munkatársai közül senki sem lesz ott a megmozduláson - közölte MiskolciNorbert.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!