Magyarország

2007.09.21. 15:24

Elhunyt Polcz Alaine - nekrológ

<p>Hosszantartó, súlyos betegség után, kevéssel 85. születésnapja előtt eltávozott Polcz Alaine író, pszichológus. A hazai Hospice Mozgalom megalapítója, thanatológus csütörtök reggel otthonában hunyt el - tudatta a Független Hírügynökséggel a család barátja Tréger Gábor.</p>

Polcz Alaine 1922. október 7-én született Kolozsváron. 19 évesen, a második világháború alatt súlyos sérüléseket szerzett, kórházban kellett újjáéleszteni. A háborús emlékeit az Asszony a fronton című dokumentumregényében írta meg.

A halálközeli élmények hatására kezdett pszichológiával, a halál és a gyász, vagyis a thanatológia kutatásával foglalkozni. Polcz Alaine az ELTE bölcsészkarán szerzett pszichológusdiplomát 1949-ben. Még abban az évben kötött házasságot Mészöly Miklóssal. Ötven éven át éltek harmonikus kapcsolatban az író 2001-ben bekövetkezett haláláig.

A pszichológus pályájának kezdetén felnőtt elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, majd gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott. Több mint ötven éven át foglalkozott haldokló gyerekekkel és felnőttekkel. A Magyar Hospice Mozgalom megalapítása és elindítása is az ő nevéhez fűződik.

Bábjáték és pszichológia, Aktív játékdiagnosztika és játékterápia, A rend és a rendetlenség az emberi cselekvésben, A halál iskolája, Meghalok én is? - a halál és a gyermek, Ideje a meghalásnak - néhány alapmű, melyet ebben a tárgykörben írt.

A Magyar Hospice Mozgalom és Alapítvány létrehozásában végzett tevékenységéért 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. Asszony a fronton című dokumentumregényét 1991-ben az Év könyve jutalommal díjazták. Irodalmi munkásságáért 1992-ben megkapta a Déry Tibor-jutalmat.

Polcz Alaine azt vallotta: az élet nem a halállal végződik. Amit halálnak nevezünk, az csak átlépés a fizikai létből egy szellemibe. Az utolsó órák és percek döntik el az örök élet helyét és minőségét.

Nem sokkal halála előtt a Független Hírügynökség munkatársának a Mészöly-otthon békebeli teraszán elmondta: mindenkinek meg kell találnia a saját békéjét, elfogadni azt, ami megadatott számára. Senki nem úszhatja meg a szembenézést önmagával, tette hozzá Polcz Alaine.

A thanatológus hosszantartó betegség után csütörtök reggel megtalálta az örök békéjét. Polcz Alaine temetéséről később intézkednek, mondta el a Független Hírügynökségnek Tréger Gábor.

Kapcsolódó cikkek:

Nem énekel többet a „tenorkirály”eszak 08:54
Elment a „tenorkirály”, Luciano Pavarotti olasz operaénekes. A csodálatos hangú énekes többször lépett fel Magyarországon, és külföldön is dolgozott magyar művészekkel.

 

Elhunyt Szepes Máriafuggetlen 13:05
Hétfőn hajnalban elhunyt Szepes Mária. Az írót 99 évesen érte a halál - közölte a Független Hírügynökséggel a Szepes Mária Alapítvány elnöke, Almási Csaba.

 

Elhunyt Lakatos Menyhért írófuggetlen 12:47
Hosszantartó betegség után 81 éves korában kedden hajnalban elhunyt Lakatos Menyhért, cigány író - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Rádió C.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!