Friss hírek

2009.12.07. 10:24

Román elnökválasztás - Basescu nyerésre áll a szavazatok 99 százaléka alapján - Iohannis már nem óhajt miniszterelnök lenni

<p>Kevesebb mint egy százalékkal, de továbbra is Traian Basescu vezeti a román elnökválasztási versenyt, az adatok 99,13 százalékos feldolgozottságát követõen. Az Országos Választási Iroda magyar idõ szerint 10 órakor ismertetett adatai szerint Traian Basescu jelenlegi államfõ a szavazatok 50,3, a szociáldemokrata Mircea Geoana pedig 49,6 százalékát szerezte meg. A két jelöltet 77 944 szavazat választja el.</p>

A vasárnap esti urnazáráskor közzétett exit poll prognózisok alig néhány százalékos elõnnyel ugyan, de Mircea Geoana gyõzelmét jósolták.

Ennek ellenére mindkét jelölt gyõztesnek kiáltotta ki magát, pár órával késõbb a Basescut támogató Demokrata Liberális Párt a párhuzamos szavazatszámlálási eredményeit ismertetve már azt állította, hogy a jelenlegi államfõ megelõzte a szociáldemokrata pártelnököt.

Klaus Iohannis, Nagyszeben német ajkú polgármestere a friss eredmények bemutatását követõen bejelentette: Traian Basescu elnöksége alatt nem óhajt miniszterelnök lenni. Az ellenzéki pártok annak fejében támogatták Mircea Geoanat, hogy az gyõzelmes esetén Iohannist nevezi ki miniszterelnöknek. Nagyszebenben egyébként Basescu szerezte meg a szavazatok többségét - 61,08 százalékát -, a városvezetõ ezt azzal magyarázta, hogy a szebeniek a polgármesteri tisztségben akarják tartani õt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!