Remekmű

2021.12.11. 11:30

Hollandia kész 175 millió eurót fizetni a különleges Rembrandt-képért

A holland állam megvásárolná Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét, amely szabadon eladhatóvá vált, miután a francia állam lemondott elővásárlási jogáról.

A vásárlási szándékot a holland kulturális minisztérium jelentette be szerdán, hozzátéve, hogy készek akár 175 millió eurót (64 milliárd forint) fizetni az 1636-ban keletkezett képért, amelynek piaci értékét pár éve 165 millió euróra becsülték.

A vételárhoz a holland kormány adna 150 millió eurót, további 15 millió euró a 16 ezer műpártolót tömörítő Rembrandt Egyesülettől, 10 millió euró pedig az amszterdami Rijksmuseumtól származna, ahol a holland festő fő műve, az Éjjeli őrjárat is található.

A Zászlóvivő című önarckép Rembrandt egyik abszolút remekműve, amely ezer szállal kötődik a holland történelemhez. Itt az alkalom megvásárolni az utolsó, ilyen kaliberű remekművet, amely évszázadokig az angol király, majd 1844-től a Rothschild család tulajdonában volt - közölte a holland kulturális minisztérium.

A Rothschild család 2019-ben jelentette be eladási szándékát, ám ekkor a francia állam nemzeti kincsnek nyilvánította a festményt, és két és fél éves kiviteli tilalmat rendelt el rá, hogy lehetőséget adjon francia intézményeknek a becses alkotás megvásárlására.

A határidő lejártáig azonban sem a Louvre, sem más francia múzeum nem tudta összegyűjteni a megvásárláshoz szükséges összeget.

A franciák most azzal a feltétellel engedélyeznék a mű külföldre vitelét, hogy a festményt a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik. A hollandok az amszterdami Rijksmuseumban akarják közszemlére tenni az új szerzeményt.

Több évszázadon át tartó utazás után a Zászlóvivő örökre hazatér - hangoztatta közleményében Ingrid van Engelshoven holland kulturális miniszter.

A Zászlóvivő című, 30 évesen festett önarckép hozta el Rembrandtnak azt a művészi áttörést, amely később elvezetett az Éjjeli őrjárat megfestéséhez - mondta Taco Dibbits, a Rijksmuseum igazgatója, aki szerint a hollandok nemzedékek óta álmodoztak a kép hazahozataláról.

Dibbits szerint a festményt a minősége és az a tény teszi páratlanná, hogy elhozta a mesternek a művészi áttörést.

Rembrandt 340 festménye közül 22-t őriznek a Rijksmuseumban, köztük a nagy méretű Éjjeli őrjáratot, a múzeum első számú attrakcióját.

A vásárláshoz még szükséges a holland parlament jóváhagyása is.

A francia állam 2016-ban a párizsi Louvre számára, az amszterdami Rijksmuseummal közösen, 80-80 millió euróért vásárolt meg két, több mint 130 évig magántulajdonban lévő Rembrandt-festményt, egy amszterdami kereskedő, Marten Soolmans és felesége, Oopjen Coppit kettős portréját.

Ez volt a legmagasabb összeg, amelyet a francia állam valaha is fizetett festményért. A kettős portrét, amelyet ugyancsak a Rothschild család adott el, felváltva állítják ki a párizsi és az amszterdami múzeumban.

Borítóképünkön Rembrandt van Rijn szobra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!