Kultúra

2018.01.14. 09:51

360 fokos videó: Miért éppen a reggae?

Miskolc - Most jelenik meg első albumuk, és képesek zsúfolásig megtölteni egy koncertteret.

Miskolc - Most jelenik meg első albumuk, és képesek zsúfolásig megtölteni egy koncertteret.

Miért kezd el manapság egy javarészt középiskolásokból álló miskolci zenekar reggae-t játszani? Bob Marley idestova 37 éve halott, a stílus ugyan él, de nem mondhatnánk, hogy virágzik. A Before the Last mégis ezt a szegmenst választotta, popos elemekkel megspékelve. A srácoknak most jelenik meg első albumuk, amit egyéves szülinapi koncertjükön mutattak be, mi pedig elbeszélgettünk velük, és megörökítettük őket 360-as kameránkkal.

A Before the Last születésnapi lemezbemutatóján elkezdtem öregnek érezni magam, pedig rendszeresen járok koncertekre. És ez az egóm sérülésétől eltekintve egy tök jó dolog, mert azt jelenti, hogy a koncertkultúra nem halt ki. Van utánpótlás mind a közönség, mind a fiatal zenészek tekintetében – hiszen a zenekar egy kivétellel középiskolásokból áll. Fiatalságuk ellenére már egy éve zenélnek, most jelenik meg első albumuk (ami nem kis dolog manapság), és képesek zsúfolásig megtölteni egy koncertteret.

És teszik mindezt úgy, hogy reggae-t játszanak (ami nem mellékesen a szívem csücske). Bár ha már Bob Marley-t emlegettem a cikk elején, fontos megjegyezni, hogy nem a nagy elődhöz hasonló rootsalstílusról van szó a srácok esetében. Több zeneirányzat keveredéséből összeálló, hallgatóbarátibb reggae az ő muzsikájuk, ez pedig egy tudatos választás volt. Legtöbbjük képzett – vagy még inkább képződő – zenész, de hogy tovább csavarjuk a történetet, komolyzenét tanulnak.

Szeretik a zenét

Arra a kérdésre, hogy ilyen tényezők mellett mégis miért kezd el reggae zenét játszani ma egy miskolci fiatal banda, egyszerű-de-nagyszerű magyarázatot adott Mészáros Zoltán énekes-gitáros. Szeretik a zenét, szeretik az életet, a stílus alapüzeneteivel könnyen tudnak azonosulni. Utóbbira akkor jöttek rá, amikor a már megírt dalszövegeikről egyszer csak felismerték, hogy témáik leginkább a reggae-vel egyeztethetőek össze. Ilyen az, amikor a szöveg választja a stílust.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az egy év a mostani formáció működésének jubileuma. Három alapítótag már korábban elkezdett együtt zenélni – akkor még feldolgozásokat –, majd gondoltak egyet, és szintet léptek. Elkezdtek saját dalokat írni, bővült a zenekar egy fúvós szekcióval, és innentől felpörögtek az események. Jöttek a koncertek, sok-sok munka és tapasztalat, majd 2017 nyarán megnyertek egy amatőr zenekaroknak kiírt tehetségkutató versenyt, ezzel együtt pedig támogatást a szóban forgó album rögzítésére, fotózásra és egy videó­klip leforgatására. Úgyhogy szerencséje volt a Before the Lastnak, bár nyilván meg is dolgoztak a lehetőségért.

És a munka folytatódik: még több koncert, folyamatos fejlődés, és elég vadul már a második albumot tervezik, pedig éppen most jött ki az első.

Ahogy Kacsenyák Gábor „Kacsa” frontember összefoglalta az ars poeticájukat: szórakozni és szórakoztatni akarnak. Élvezni akarják a zenélést, színpadon akarnak állni, és amíg ennek megvan a közönsége, addig csinálni fogják. Az látszik, hogy nem meggazdagodni akarnak a muzsikálásból, hanem szabad­idejükben, maguk és mások szórakoztatására csinálják. Azért választották ezt a rétegstílust, mert ebben érzik magukat otthonosan, ebben tudnak zeneileg kiteljesedni és másoknak is örömet okozni. Kíváncsian várjuk, hogy a második szülinapra hova jutnak el a srácok – illetve mi marad meg a reggae-érzésből.

- ÉM-KCS -


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!