Kultúra

2017.11.23. 15:01

Interjú: Mohikán zenekar

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere, a miskolci gyökerekkel rendelkező Mohikán zenekar oszlopos tagja Sivák Zsolt volt, aki mesélt nemrég megjelent második albumukról, valamint terveikről is az olvasóknak.

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere, a miskolci gyökerekkel rendelkező Mohikán zenekar oszlopos tagja Sivák Zsolt volt, aki mesélt nemrég megjelent második albumukról, valamint terveikről is az olvasóknak.

Béres Szabi: Mikor és hogyan alakult meg a Mohikán zenekar, kik alkotják a bandát?

Sivák Zsolt: Bár a gondolat már 2013-ban megvolt, az akkori próbálkozást csak két évvel később koronázta siker. Timár Krisztián és Nagy Tibor István – akik Miskolcról már jól ismerték egymást – kezdett hozzá az első dalok hangszereléséhez, majd csatlakozott hozzájuk Földes Máté (zongora, ének, gitár) és Sivák Zsolt (gitár), akik Tóth Zoltán, a Republic zenekar egykori dalszerző gitárosa, énekese ajánlására vették fel a kapcsolatot az alakuló zenekarral. Nagy Gergő a dobok mögé Zsolti hívására érkezett, ők korábban már voltak zenésztársak, Bucsi Laci basszusgitáros pedig Gergő hívására lépett be a csapatba megoldást jelentve erre posztra. Így végül 2015-ben alakult meg a Mohikán zenekar, melyhez az együttes tagjait és a magyar könnyűzenét egyaránt megrázó tragédia, a Republic énekese, Bódi László Cipő halála adta meg a végső lökést. A tagok így nyilatkoztak korábban: „Bódi László és Tóth Zoltán Republicban kicsúcsosodó zenei világa és gondolatisága éppúgy áthatja a zenekart, mint a nagy generáció tagjainak öröksége, amit a magunk módján, saját dalainkkal, mondanivalónkkal szeretnénk továbbvinni és ápolni.” Időközben Krisztián más vizekre evezett, country, rockabilly zenekarokban játszik tovább, a jó kapcsolatunk megmaradt és sok sikert kívánunk neki.

Béres Szabi: Milyen stílusban szólalnak meg a dalaitok?

Sivák Zsolt: A dalok stílusa beat-rock, maga a „dal” műfaja. Igazából ezek a dalok akár egy gitárral, zongorával előadhatók. Szándékosan egyszerű formákhoz nyúlunk, tiszta naturális hangzás, természetesség, egyszerűség – ez az elv.

Béres Szabi: Indiánugrás címmel jelent meg a zenekar második nagylemeze, mit lehet tudnunk az albumról?

Sivák Zsolt: A lemez 13 dalt tartalmaz, Siklós György hangmérnök keverte a Yellow Stúdióban. A legtöbb dalt Tibi jegyzi, de Máté és Zsolti is szerzett dalokat a lemezre. Már korábban szerettük volna kiadni, de technikai okok miatt mostanra készült el. Szerettük volna az összes feltételt megteremteni, hogy tényleg színvonalas produktumot kapjanak a kedves hallgatók. A dalok a mindennapjainkról szólnak, talán mindenki magára ismer egy kicsit, aki hallgatja. Rengeteg mondanivalónk van a világról a világnak, meglehetősen termékeny zenekar vagyunk, folyamatosan érkeznek az újabb ötletek. Egyébként hangzásban, egységben úgy gondoljuk jobb mint az első lemez.

Béres Szabi: November 25-én hazai pályán, a miskolci Ifjúsági Házban lesz a lemezbemutató koncertetek, másabb "hazai közönség" előtt játszani?

Sivák Zsolt: Mindig jó érzés „hazajönni”, úgy tapasztaljuk hogy a vidéki városokban, településeken talán jobb a fogadtatás, talán valahogy jobban megérinti a közönséget a produkció. Talán azért mert azokról a problémákról és érzésekről szólnak a dalok, amelyek itt hatványozottan jelen vannak. Miskolcra ez különlegesen igaz. Ide a végekre nehezebben jutnak el a produkciók, talán a közönség „jobban ki van éhezve” kicsit, hiszen Budapesten szinte már minden sarkon van egy fesztivál, persze nem megbántva az ott élőket, de sokkal nagyobb a választási lehetőség, ami egyfajta közömbösséget eredményez.

Béres Szabi: Tervek?

Sivák Zsolt: Minél többet koncertezni, találkozni a közönséggel, barátainkkal. Az éven még egy videoklipet is tervezünk az új lemezről kiválasztott dalból. Reméljük a jövő évi fesztiválszezonban számos helyen találkozhatunk a közönséggel és egy új lemez is érkezik majd várhatóan.

Béres Szabi: Köszönöm a beszélgetést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!