Kultúra

2013.02.05. 15:23

Both Miklós Folkside: lemez a Napra-frontember szuperprojektjétől

Budapest, 2013. február 5., kedd (MTI) - A hazai dzsessz és világzenei színtér kiemelkedő zenészeinek részvételével készített lemezt Both Miklós, a Napra zenekarból ismert virtuóz gitáros. A Both Miklós Folkside Csillagfészek című anyagát szombaton mutatja be a Fonó Budai Zeneházban.

Budapest, 2013. február 5., kedd (MTI) - A hazai dzsessz és világzenei színtér kiemelkedő zenészeinek részvételével készített lemezt Both Miklós, a Napra zenekarból ismert virtuóz gitáros. A Both Miklós Folkside Csillagfészek című anyagát szombaton mutatja be a Fonó Budai Zeneházban."Ebben a formációban mindenki ismert, elfogadott zenész, joggal várható tőlünk, hogy jó lemezt csináljunk. A közös munka alapvetően nem a bravúros megoldásokról szól, hanem drámák vannak benne, lírai részek és egységében erős zene lett" - mondta Both Miklós, az elsősorban etno-rockban utazó tehetséges zenész az MTI-nek.

Felidézte, hogy a Both Miklós Folkside-ot alkotó öt zenész először 2011-ben a koppenhágai WOMEX fesztivál nyitókoncertjén játszott együtt, és az egyszeri alkalomból a közösen kialakított új és érdekes hang miatt lett folytatás. A gitáros-énekes frontember (korábban a VHK-ban és a Barbaróban zenélt, jelenleg a Naprában) mellett a csapatban Lukács Miklós cimbalmozik, Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszereket szólaltat meg, Dés András ütőhangszereken játszik, Novák Csaba pedig bőgőzik.

"Az ember mindig új kihívásokat keres, ez tartja életben a belső működést, más kérdés, hogy a közös zenélés valóban nem várt fordulatokat hozott elő a zeneiségemben, ami külön öröm. Nehéz meghatározni, pontosan mi is született és mennyiben kapcsolódik az korábbi zenéimhez. A Kárpát-medence különböző muzsikái voltak hatással az anyagra, de másképpen, mint a Naprának írt dalaimban, ráadásul a Folkside-ban akusztikus hangszereken játszunk" - fejtette ki a gitáros.

A Fonó Budai Zeneházban szombaton tartják a lemezbemutató koncertet (a Csillagfészek című CD kiadója is a Fonó), majd a formációnak várhatóan nyáron lesznek legközelebb fellépései.

Both Miklós szerint a zenekarnak annak ellenére komoly esélye van a hosszabb távú közös munkára, hogy tagjai szinte megszámlálhatatlanul sok formációban dolgoznak folyamatosan. (Both a Napra mellett tagja a Rendhagyó Prímástalálkozó projektnek, Lukács saját kvintettjén kívül például a Dresch Quartetben és a Mitsourában, Szokolay Dongó Palya Beával és Bolya Mátyással, Dés András Szalóki Ágival és Lantos Zoltánnal, Novák Csaba pedig Frankie Látóval és Balogh Kálmánnal zenél.)

Ami a gitáros fő zenekarát, a Naprát illeti, a csapat legutóbb tavaly tavasszal jelentkezett anyaggal, egy háromszámos EP-vel Naiv címmel. "Őszre tervezünk új stúdiólemezt, több szám már készen van".

A zenész beszámolt arról is az MTI-nek, hogy hamarosan ismét Kínába utazik (az elmúlt években ez már a harmadik útja lesz), ahol a helyi népzenét fogja tanulmányozni.

"A Gryllus Kiadónál megjelenő kiadványomhoz többféle tevékenységet kombinálok. A Kínai utazólemez egy színes fotóalbum lesz, benne egy CD-melléklettel, ami a kínai népzene ihletésére születik. Mintegy tíz éve fotózom komolyabban, és el akarok jutni Kína különböző területeire, ahol autentikus népzenészekkel élek együtt, megtanulom a dalaikat. Hagyom, hogy a közeg átitasson. Hiába éljük a tömegkommunikáció korát, Kínával és általában Ázsiával kapcsolatban ma is nagyon nehéz bármilyen információhoz jutni Európában. Sokféle nép él ott, sokszínű a zene is, a mostani utamat a korábbi utamon szerzett ismeretségeim alapozták meg. Lesznek koncertjeim is és valamikor nyár elején térek haza Magyarországra" - mesélte Both Miklós. Hozzátette: elképzelhető, hogy a Both Miklós Folkside-ot is meghívják Kínába koncertezni.

Készül egy lemeze a gitárosnak a Rendhagyó Prímástalálkozóval is (ebben szólistaként jelen van még például Dresch Mihály, Pál István Szalonna, Balogh Kálmán és Lakatos Róbert), ez szintén megjelenik az idén.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!