Kultúra

2011.10.19. 15:11

Liszt-év - World Liszt Day: a zeneszerző születésének 200. évfordulójára készül a világ

Budapest, 2011. október 19., szerda (MTI) - A nemzetközi World Liszt Day keretében a zeneszerző egyik legjelentősebb műve, a Krisztus című oratórium előadásával tisztelegnek emléke előtt. A világ 11 pontján csendül fel az alkotás szombaton este.

Budapest, 2011. október 19., szerda (MTI) - A nemzetközi World Liszt Day keretében a zeneszerző egyik legjelentősebb műve, a Krisztus című oratórium előadásával tisztelegnek emléke előtt. A világ 11 pontján csendül fel az alkotás szombaton este.

 

Liszt Ferenc, a XIX. század művészetének emblematikus alakja annyi területen alkotott jelentőset, annyi féle vonatkozásban hatott kortársaira és az utókorra, hogy sokkal inkább Európa egyik legkülönlegesebb zenei és kulturális jelenségének nevezhető, mintsem csupán zeneszerzőnek vagy zongoristának. Az ezerarcú géniusz Franciaországtól Németországon át egészen Oroszországig bejárta a kontinenst, koncertezett, oktatott és zenét szerzett, nyomott hagyott, bárhol járt.

Már jóval a Liszt-év kezdete előtt kezdeményezte a Hungarofest Klassz Zenei Irodája, hogy a 2009. május 31-i World Haydn Day mintájára, a World Liszt Day keretében a világ minél több városában hangozzék el a Krisztus című oratórium a születésnapon, október 22-én.

Liszt Ferenc maga is élete egyik főművének tekintette a Krisztust, amelynek komponálási folyamata 1853-ban indult. A teljes mű ősbemutatójára csak két évtizeddel később, 1873. május 29-én Weimarban került sor. Szombaton olyan városokban szólal meg a mű, amelyek Liszt életében jelentős szerepet játszottak vagy ahol - mint például Szöulban -, virágzik a Liszt-kultusz.

Bayreuthban nem az egész mű, hanem a csúcspontjai lesznek műsoron. A város, ahol Liszt nyugszik, egész éves fesztivált rendezett. Szombaton a bajor tartományi államminiszter, Marcel Huber és Bayreuth főpolgármestere, Michael Hohl köszönti a vendégeket. A németországi Liszt-év védnöke Detlef Altenburg is megemlékezik. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének és zenekarát nem Fischer Ádám, hanem Kovács Zoltán, a Miskolci Szimfonikusok zeneigazgatója vezényli. (Fischernek egy sürgős műtéten kellett keresztül esnie.) Az előadásban Rácz Rita, Balogh Eszter, Pataki Potyók Dániel énekel, Krisztus szólamát Szegedi Csaba szólaltatja meg.

A franciaországi Liszt-év csúcspontjaként szombaton este Párizsban, az Invalidusok templomában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Peskó Zoltán vezényletével adja elő a Krisztust. Közreműködik: Fodor Gabriella (szoprán), Megyesi Schwartz Lúcia (alt), Alessandro Codeluppi. A hangversenyen a Magyar Köztársaságot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli.

A koncertet élőben közvetíti a France Musique közszolgálati zenei rádiócsatorna, amely a teljes estét a magyar zeneszerző műveinek szenteli. A felvétel egy hónapon keresztül visszahallgatható lesz a rádió honlapján (www.francemusique.com).

Bécsben a Radio Stephansdom felvételről sugározza a darabot, a Bonni Beethoven Zenekar és a Cseh Filharmónia Kórusa (Brno) CD-je 2005-ben készült. Vilniusban a Nemzeti Hangversenyteremben, Prágában Szent Vitus-székesegyházban, Szöulban pedig a Koyang Armnuri Aram Concert Hallban élőben hallható az oratórium.

Az Egri Bazilikában délelőtt szólal meg az oratórium. A koncert a Király Csaba Liszt-díjas orgonaművész által komponált átirat premierje is, vezényel Gergely Péter Pál, az egri Cantus Agriensis kórus karmestere és művészeti vezetője. Győrben a Richter-terem, Kecskeméten a Nagytemplom, Sopronban a Szent Mihály-templom ad helyet a megemlékezésnek.

Budapesten a Szent István-bazilika a World Liszt Day Krisztus-előadásának helyszíne. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart Kocsis Zoltán vezényli. Közreműködik: Orendt Gyula (bariton), Szabóki Tünde (szoprán), Gál Erika (mezzoszoprán), Horváth István (tenor), Sebestyén Miklós (basszus) és Ócsay Annamária (alt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!