Kultúra

2008.03.03. 16:27

Ghymes: Egy húron pendülnek a rajongókkal

<p>Debrecen - Negyedszázada néhány szlovákiai magyar főiskolás létrehozott egy táncházi együttest, népi motívumokat házasítva dzsesszel, rockkal, komolyzenével, s jobb ötletük nem lévén – mivel a legtöbbet akkoriban Gímesben játszottak – elkeresztelték Ghymesnek. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Ghymes%20sajt%C3%B3t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3-cZZs_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Ennek már 25 éve; a név azóta fogalom lett, nemcsak a magyar zenei életben, hanem a világ számos táján. Huszonnégy nap múlva ezt a különleges jubileumot ünneplik március 28-án a debreceni Főnix Csarnokban.

Infóvonal

A március 28-ai Ghymes 25 éves születésnapi koncertre a

Kelet-Magyarország előfizetői minden elérhető jegytípust 10 százalék kedvezménnyel

rendelhetnek meg SMS-ben a 06-20/9401-715-ös számon.

A születésnapi koncert alkalmából tartottak sajtótájékoztatót a Ghymes „arcai”, Szarka Gyula és Szarka Tamás. Beszéltek többek között arról a februári szavazásról, amit internetes honlapjukon rendeztek, hogy a jubileumi főnixes buli felépítésében a rajongók akarata is érvényesülhessen.

– Zavarban lettünk volna, ha homlokegyenest mást akar a közönség – mondta mosolyogva Szarka Tamás, majd hozzátette: – Szerencsére nem ez történt. A koncerten nagyobb hangsúlyt kapnak a régi dalok, mint például a 33, a Héjavarázs vagy a Bazsarózsa, de természetesen felcsendülnek újabb muzsikák is, mint az Ó ha, Magyarországba című dal. Lényegében keresztmetszetet hallhatnak a Ghymes munkásságából azok, akik hagyják, hogy az autentikus hangszerek – a tökciterától a kobozig –, és az élőzene ereje elvarázsolja őket a Főnix Csarnokban.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!