Gyomor kell hozzá

2024.12.24. 16:00

Lárva, vagy bárányfej, esetleg egy kis bálnabőr – bizarr ünnepi fogások a nagyvilágban

Ha elege van a szokásos ünnepi menüből, válogatásunkkal kitekinthet a világ különböző karácsonyi tradícióira, már ami a kihagyhatatlan fogásokat illeti. A lárva nem biztos, hogy a kedvence lesz.

Vajon mit esznek a családok Grönlandon, vagy éppen a Dél-Afrikában? Annyit elárulhatunk, hogy nem a halászlé és bejgli kombináció kerül az ünnepi asztalra, a lárva például már sokkal esélyesebb valahol. Szemezzen kedvére alábbi összeállításunkból! Kedvet kapott valamelyik ételkülönlegességhez? 

lárva
A lárva igazi ínyencségnek számít az afrikai kontinens számos országában. Fotó: MW

Egyesült Királyság: nincs karácsony kelbimbó nélkül

Az Egyesült Királyságban nem minden a pulykáról és a mártásról szól. A kelbimbó kötelező karácsonykor, bár úgy tűnik, hogy senki sem szereti. Az igazat megvallva, a legtöbben egyetértenek viszont abban, hogy ha jól van elkészítve, akkor a kis, zöld golyócskáknak igenis helyük van az ünnepi asztalon. Szalonnával és vajjal karamellizálva például ízletes csemege.

Norvégia: lárva helyett füstölt vagy főtt bárányfej

Igaz, egész évben népszerű ételnek számít a bárány, a norvégok karácsonykor inkább az állat fejét fogyasztják, ami bizarr látvány a tányéron. Az ételt Smalahove-nak hívják, a bárányfejet általában füstölik, vagy egyszerűen megfőzik. Sokáig a szegények eledelének számított, ma már inkább egyfajta csemege, amit a turisták is előszeretettel fogyasztanak. 

lárva
Ha a lárva túl sok, kipróbálhatjuk a bárány fejet is. Fotó: MW

Dél-Afrika: sült Mopane lárva

Sokan egyenesen irtóznak a különféle rovarok fogyasztásától, egyes dél-afrikai országokban viszont igazi finomságnak számítanak. Namíbiában, Zimbabwéban, vagy a Dél-afrikai Köztársaságban is kerül a karácsonyi asztalra a sült Mopane lárvákból. A féreg érdekessége, hogy az azonos nevű növény lepke formájú leveleivel táplálkozik és magas a fehérjetartalma. Sütve és szárítva is közkedvelt csemege. 

Japán: csakis a gyors éttermi csirke

Egy gyors éttermi parti- kosárnyi sült csirke = karácsonyi vacsora Japánban. Miért is ne?! Népszerű, ízletes és nagyszerűen alkalmas arra, hogy megosszuk másokkal. A hagyomány az 1970-es évek marketing kampánya után kezdődött, ami úgy népszerűsítette az étteremláncot, mint karácsonyi főételek beszerzésének tökéletes helyét. Sanders ezredes, a KFC alapítója még mikulás jelmezbe is bújt a kampány kedvéért. 

Grönland - muktuk és kiviak

Grönlandon tradicionális inuit fogásokat esznek karácsonykor. A muktuk nem más, mint nyers bálnabőr (rendszerint narválból vagy belugából), amit szépen feldarabolnak. Különleges állaga, és íze van, állítólag egy picit a kókuszra hasonlít.

A kiviak egy egészen bizarr fogás, aminek az előállítása sem éppen hétköznapi. Először megtisztítanak egy zsíros fókabőrt, amit 500 apró, rendszerint tengeri madárral töltenek meg. Utóbbit nem szabadítják meg teljesen a tollaitól, úgy kerül bele a fókabőrbe, amit jól kikennek fókazsírral, majd összevarrják. Hét hónapnyi érlelés után a madarak kivehetőek és fogyaszthatóak, feltéve, hogy valakinek gusztusa van rájuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában