Miskolc

2019.08.09. 08:00

Uniós forrásbőség Borsod megyében

Csak az országos fejlesztések központi besorolása miatt kerül a legtöbb uniós pénz Közép-Magyarországra.

Az épülõ nemzetközi iskola Debrecenben

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Csak az országos fejlesztések központi besorolása miatt kerül a legtöbb uniós pénz Közép-Magyarországra, a vidéki régiók közül az Észak-Alföld, megyei bontásban pedig Borsod-Abaúj-Zemplén a ciklus nagy nyertese.

Projekthelyszín szerinti felosztásban a közép-magyarországi, azaz a fővárosi és környékbeli cégek és önkormányzatok a 2014–2020-as uniós ciklus forrásainak legnagyobb haszonélvezői, legalábbis a hozzájuk kapcsolódó beruházásokra és fejlesztésekre jut a legtöbb megítélt támogatás – tudta meg a Világgazdaság. A fejlesztéspolitikai adatbázisból kiderült, hogy míg országos átlagban az irányító hatóság projektenként 242 millió forintot hagyott jóvá, a központi régióbeli kedvezményezettek esetében 1,03 milliárd forintot. Míg a vállalkozások jellemzően kapacitásbővítésben, telephelyfejlesztésben gondolkodnak, addig az önkormányzatok utakat építenek, köztereket, -parkokat újítanak fel, szociális intézmények férőhelyeit bővítik.

Eddig a budapesti projektgazdáknak 1923 milliárd forintot ítéltek meg, az összeg a Pest megyei fejlesztésekkel együtt 2124 milliárd forintot tesz ki. A központi régiót abból a szempontból azonban mégis érdemes külön vizsgálni, hogy az ide jutó támogatásokat nagyrészt infrastruktúra-beruházásokra fordítják, amelyek egyrészt központi besorolásúak, másrészt közvetve vagy akár közvetlenül országos jelentőségűek, legyen az közút- és vasútfejlesztés, kórház- vagy iskolaépítés, esetleg szennyvíz- és hulladékgazdálkodás.

Teljes cikk: www.vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!