Friss hírek

2009.06.19. 15:30

Századvég-Forsense: a választók elégedettek az EP-eredménnyel

<p>Az emberek 54 százaléka jóval az európai parlamenti választások időpontja előtt tudta már, hogy mely szervezetre fog voksolni 11 százalékuk viszont az utolsó pillanatra hagyta a kérdés eldöntését - derül ki a Forsense és a Századvég gyorsjelentéséből. A közvetlenül a választások után végzett felmérés a politikai preferenciák jelentős átrendeződését mutatja. A szavazók többsége egyébként elégedett az eredménnyel, a Jobbik szereplésének megítélése viszont megosztja a társadalmat.</p>

Forsense és a Századvég közös kutatásában a válaszadók 59 százaléka saját állítása szerint a Fideszre, 18 százalék az MSZP-re, és 14 százalék a Jobbikra szavazott. A kisebb pártok esetében azonban jelentősebb eltérés van a tényleges eredményekhez képest: csak a megkérdezettek 3 százaléka választotta az MDF listáját, 1 százalék az SZDSZ-t, míg 5 százalék az LMP-t.

A szavazók 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak a voksolás előtt néhány nappal, vagy aznap döntötte el, hogy kire szavaz. Körülbelül ugyanennyien voltak azok is, akik néhány héttel korábban már tudták kire voksolnak. Stabil párthűségről a megkérdezettek 54 százaléka számolt be, ők már több mint egy évvel ezelőtt tudták, hogy hová adják szavazatukat. Ők többnyire a Fideszre vagy az MSZP-re szavaztak, míg a Jobbik szavazóköre csak az elmúlt hetekben alakult ki. Az LMP szimpatizánsai viszont gyakran csak a szavazás napján döntöttek.

Az összes megkérdezett 59 százaléka elégedett az eredménnyel. Ez az arány a Fidesz-listára szavazók között 96 százalék, a Jobbik szavazói körében pedig 94 százalék. A választások kimenetelével mindössze az MSZP szavazók ötöde elégedett, 79 százalékuk viszont elégedetlen.

A Jobbik szereplése megosztja a társadalmat: 46 százalék szerint jó Magyarországnak, hogy három képviselőjük is kijutott Brüsszelbe, ezzel szemben 38 százalék úgy véli, ez inkább rosszat tesz. A Fidesz szavazók több mint fele és a pártállásukat titkolók is jónak tartják a Jobbik szereplését. A megkérdezettek 72 százaléka egyébként nem tudott olyan üzenetet felidézni, amivel a párt megszólította a választókat. Két téma volt, amit minden 10. megkérdezett említett: az egyik a magyar gazdákat védő földtörvény ígérete volt, a másik pedig a roma-kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!