Kazincbarcika hírei

2019.04.05. 18:03

Újragondolták a Fő terüket Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Rendezvénytérrel és agorával gazdagodik az észak-borsodi járásszékhely.

Kazincbarcika - Rendezvénytérrel és agorával gazdagodik az észak-borsodi járásszékhely.

Feltört beton, munkagépek és sok kisebb földrakás – így néz ki jelenleg a kazincbarcikai Fő tér polgármesteri hivatal és szolgáltatóház előtti szakasza. A forgalmas belvárosi rendezvény- és sétatér átalakítása, újjáépítése a közelmúltban kezdődött meg.

Túl van fénykorán

A munkálatokra már nagy szükség volt, tavaly a fejlesztési koncepciót bemutató lakossági fórumot követően lapunk azt írta: a terület ugyan nem elhanyagolt, szemétnek nyoma sincs, a növényzetet és az utcabútorokat rendszeresen karbantartják, de az idő vasfoga azért otthagyta a nyomát: töredezettek a díszkövek, a lépcsők és a járdák burkolata is túl van már a fénykorán.

Ez változik meg most gyökeresen. Az átépítés során a hivatal és az Egressy Béni Művelődési Központ előtti területen az Egressy útig, valamint a közeli áruház előtti területen alakítják ki a rendezvényteret, mely a városi ünnepségek és nagyszabású események helyszínéül szolgál majd a jövőben. A Liget úttól pedig a posta és a drogéria előtti területen az Egressy útig és a hivatal parkolója melletti zöld részen a Jószerencsét útig a város központi pihenő és közösségi tere, az Agora épül meg.

A beruházás során többek között kicserélik a környék ívóvízvezeték-hálózatát, új csapadékelvezető-rendszert és intelligens közvilágítási rendszert építenek ki, de színpaddal, egy különleges szökőkúttal új utcabútorokkal és növényzettel is gazdagodik a terület. Ezzel együtt a korábban itt található Bányász szobrot a felépítményeivel együtt a művelődési ház mögötti, Jószerencsét utat kísérő rézsűs zöldterületre helyezik át, az anyatej világnapján ültetett „születésfák” pedig a Völgy parkba, az Anyaság szobor köré kerülnek.

Sok-sok rendezvény

A rekonstrukcióval kapcsolatban Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere korábban az Északnak azt mondta, a város célja, hogy minden problémás, elavult terület megújuljon.

– Bár a Fő tér első fázisának megújítása már befejeződött, és a Völgypark is megújult, szükséges a központi tér átalakítása, mert csak így tudunk továbbra is méltó körülményeket biztosítani annak a sok-sok rendezvénynek, melyeket hosszú évtizedek óta itt rendezünk meg – mondta el akkor a városvezető.

A Fő tér átfogó rekonstrukciója egyébként még 2017 őszén indult, túlnyomórészt önkormányzati, kisebb részen uniós forrásból készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!