Kazincbarcika hírei

2019.02.08. 14:01

Huszonöt év alatt 250 kiállítás Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Nagy értéke Kazincbarcikának a huszonöt éves Gimi Galéria.

Kazincbarcika - Nagy értéke Kazincbarcikának a huszonöt éves Gimi Galéria.

Sokan gyűltek össze kedd délelőtt a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban működő Gimi Galériában. Talán a megszokottnál többen is. A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tárlata volt az első, ami a kiállítóhelyen nyílt azután, hogy a magyar kultúra napján Kazincbarcika Közművelődéséért Érték-díjjal tüntették ki. A menetrend majdnem olyan volt, mint máskor: az intézmény kórusa adott rövid műsort, majd a város vagy a térség „nagy embere” – ezúttal Demeter Zoltán országgyűlési képviselő – nyitotta meg a kiállítást.

Elgondolásomat a kollégák is támogatták, így született a Gimi Galéria.” Petróczi Gábor

A Gimi Galéria idén huszonöt éve áll a gimnazisták, a pedagógusok és a művészetkedvelő kazincbarcikai emberek szolgálatában, legnagyobb eredménye pedig a díj indoklása szerint is abban rejlik, hogy az évi tíz kiállításával évről-évre hatszázötven gimnazistát vezet be a művészetek világába, formálja szemléletüket.

Évi tíz tárlat

Petróczi Gábor igazgató szerint a gimnáziumi tárlatoknak éppen ez a célja a kezdetek óta. Az ő nevéhez fűződik a Gimi Galéria életre hívása.

„Amikor lehetőséget kaptam az intézmény vezetésére (amelyet akkor még Ságvári Endre Gimnáziumnak hívtak, jelenlegi nevén 2011 szeptembere óta üzemelteti a szalézi rend – a szerző), fontosnak tartottam, hogy noha nem speciális művészeti képzést folytatunk, de minden diáknak szüksége van arra, hogy szépet lásson, közelébe kerüljön, halljon ezekről. A fiatalok sajnos már akkor sem nagyon jártak maguktól múzeumba vagy kiállításra, ezért jött az ötlet, hogy akkor ide kell hozni a múzeumot és a tárlatokat. Elgondolásomat a kollégák is támogatták így született a Gimi Galéria.”

Kimondani is sok: negyedszázad alatt összesen kétszázötven tárlatot rendeztek az intézmény első emeletén. Rendszeresen kiállítanak itt helyi festők, grafikusok, szobrászok vagy éppen művészeti egyesületek – profik éppúgy, mint amatőrök. – Minden évben van egy karácsonyi kiállítás és rendszeresen állítjuk ki diákjaink, illetve volt diákjaink alkotásait is – tette hozzá Petróczi Gábor.

Megmutatni a szépet

Ha a Gimi Galériáról beszélünk, fontos megemlíteni az intézmény Podmaniczky-díjas művésztanárának, Bukodiné Sólyom Ilonának nevét is, hiszen tizennyolcadik éve már, hogy szárnyai alá vette a kezdeményezést.

– Nagy élvezettel végzem ezt a munkát, hiszen szívügyem, hogy megmutassam a szépet. Diákoknak kiállításokat rendezni nagy kihívás, hiszen ezzel az ő ízlésüket is formálhatom a kiállító alkotók műveinek segítségével.

Az aktuális tanév tárlatait – mesélte tovább – már előző évben elkezdi szervezni, gyűjti az alkotók elérhetőségét, bár az is igaz: ma már sokan maguk jelentkeznek, hogy szeretnének a barcikai gimiben kiállítani.

„Figyelek arra, hogy soha ne legyen egymás után két hasonló tárlat, mert az nem biztos, hogy megpiszkálja a gyerekek ingerküszöbét. Ezért festmény után általában kézműves alkotásokat mutatunk be, aztán fotók, fényképek és így tovább.”

A kiállításokat pedig vendégkönyvekben archiválja Bukodiné Sólyom Ilona, melyben a meghívótól kezdve, az ott készült fotókon át, a beírt véleményekig, mindent megőriz az utókornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!