Kazincbarcika hírei

2017.06.12. 16:06

A Szuha kanyarulataira emlékeztet az alkotás

Szuhakálló - Hétszáz éves Szuhakálló, ebből az alkalomból kétnapos jubileumi ünnepséget rendezett a település önkormányzata. Dávid István polgármester számolt be lapunknak az ünnepi eseményekről.

Szuhakálló - Hétszáz éves Szuhakálló, ebből az alkalomból kétnapos jubileumi ünnepséget rendezett a település önkormányzata. Dávid István polgármester számolt be lapunknak az ünnepi eseményekről.

Pénteken a fellépő művészek műsorán és az esti bálon szórakozhattak a szuhakállóiak és a vendégek.

Szombaton az országos hírű Sajómenti Népművészeti Egyesület alkotásaiból nyílt kiállítás, összesen 35 kézműves hozta el munkáit.

A Szuhakállóban élő Simkó Fanni bőrműves a település címerét készítette el bőrből, melyet az önkormányzatnak adományozott.

A kiállítás megnyitása után a 700 éves évforduló alkalmából készíttetett Emlékfa átadása, megszentelése, megáldása és koszorúzása történt.

Dávid István elmondta: a 2000-ben átadott Emlékparkban már található egy I. és II. világháborús emlékmű, és az 1952-es vízbetörés emlékhelye. Szuhakálló bányásztelepülés, és ebben az évben 3 bányász halt meg, 17 pedig 6 napig volt a víz fogságában, de szerencsére aztán sikerült kiszabadulniuk, ad egy kis ízelítőt a múlt század eseményeiből a polgármester.

Szombaton a 700 éves évforduló alkalmából egy fából készült emlékművet is felavatták. A szobrot Jaskó Péter, Sajógalgóc polgármestere készítette, aki kiváló fafaragó. Az emlékmű a Szuha kanyarulataira emlékeztet. Megtalálható rajta Szuhakálló címere, és öt olyan történelmi esemény, ami meghatározta a település sorsát. Az Emlékfát Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és Dávid István avatták föl.

Délután gulyás és birkapörkölt várta a helyieket és a vendégeket, valamint az óvodások és iskolások műsora. Este koncertekkel zárult a nap.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!